به گزارش خانه خشتی ، شهرستان رفسنجان عرصه فعالیت جوانی ۳۵ ساله است که از حدود شش سال قبل فعالیت در عرصه اقتصاد مقاومتی را آغاز کرد. شترمرغ پرندهای است که به خوبی در بین مردم شناخته نشده است. شترمرغ نام پرندهای با جثهای عظیم و گردن و پاهایی بلند است که بومی کشور آفریقاست. در کتب مختلف و در سایتهای مختلف میتوان از مزیت گوشت این پرنده که نوعی گوشت قرمز به شمار میرود آگاهی یافت. یکی دیگر از مزایای این پرنده عظیمالجثه نوع تغذیه اوست به طوری که به طور معمول علوفهخوار بوده و اگر تغذیه مناسب شود سریع وزن اضافه کرده و میتواند کشتار شده و سود زیادی را عاید صاحب خود کند. رفسنجان با داشتن آب و هوای گرم و خشک میتواند بهترین محیط را برای پرورش شترمرغ فراهم کند که این موضوع نیازمند آگاهسازی افراد علاقمند به این فعالیت است در این رابطه به علی رضا زاده پرورش دهنده شتر مرغ در رفسنجان رفتیم. وی متولد ۱۳۶۰ اهل رفسنجان است و در رشته مهندسی کشاورزی تحصیل کرده است.
رضا زاده از راه پرورش مرغ گوشتی و تولید جوجه شتر مرغ امرار معاش می کند. او در این رابطه می گوید: حدود شش سال قبل در کنار کار پرورش مرغ گوشتی تصمیم گرفتم تعدادی شترمرغ را پرورش دهم. که دوستی در عرصه پرورش شترمرغ در شهرستان شیراز دارم و از وی خواستم تعدادی جوجه در اختیارم قرار دهد. وی ادامه داد: در آن زمان در یک محیط ۱۰*۵ متر مربع این پرنده ها را پرورش دادم تا اینکه امروز با توسعه این فعالیت در زمینی به مساحت ۱۷۵۰ متر مربع و با فراهم کردن دستگاه جوجه کشی و امکانات جوجه های یک روزه تا ۶۰ روزه را تولید و به مشتریان می فروشم.
رضازاده این کار را در روستای عرب آباد رفسنجان انجام می دهد و از کار خود خیلی راضی است او می گوید باید شبیه مردم باشیم، برای اینکه مردم شما را از خودشان بدانند، باید مثل مردم زندگی کنید. اینکه من تحصیلکرده هستم و باید کار اداره ای و پشت میزی داشته باشم نمی شود. انسان باید آستین هایش را بالا بزند و به امید باری تعالی تلاش کند و عقیده داشته باشد که کار عار نیست تا هم شغلی به دست آورد و هم خدمت به جامعه کند. او معتقد است اگر مثل مردم عرق نریزد و به زحمت نیفتد، شباهتی به آنان نخواهد داشت.
او می افزاید: برای شروع کار پرورش شترمرغ، از دوستم در شیراز مشاوره گرفتم. خیلی زود با تهیه دستگاه جوجه کشی کار را شروع کردم. شترمرغ پرنده بی پرواز و مقاومی است که در هر دمایی از منفی ۳۰ درجه سانتی گراد تا مثبت ۵۶ درجه سانتی گراد دوام می آورد.
رضازاده عقیده دارد: از نظر درآمد زایی کمتر از ۳۰ قطعه جوجه صرفه اقتصادی ندارد لذا اگر کسی یک یا دو قطعه جوجه هم بخواهد در اختیارش قرار می دهیم اما از لحاظ اینکه بخواهد با یکی دو قطعه درآمد داشته باشد اینطور نیست ولی من با هفت جوجه شترمرغ شروع کردم و بعد از آن تولید جوجه را در کارهایم قرار دادم نه پرورش شترمرغ.
وی توصیه کرد: کسانی که می خواهند در این زمینه برای اولین بار شروع کنند بهتر است جوجه هایی را تهیه کنند که سن دوماهه داشته باشند چرا که این جوجه ها با این سن، تا ۸۰ درصد از خطر گذشته اند. وی همچنین پرورش شترمرغ را از مفیدترین طرح های جهاد کشاورزی دانست و گفت: به همین دلیل از مزارع پرورش شترمرغ در جهان به عنوان مزارع آینده نام می برند.
وی شرایط آب و هوایی شهرستان رفسنجان را برای پرورش شترمرغ ایده آل عنوان کرد و افزود: این پرنده سودآور در شرایط گرم و خشک مقاوم است و شرایط آب و هوایی در حاشیه کویری از جمله شهر رفسنجان مناسب است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین برای ایجاد یک واحد شترمرغ با سرمایه اندک و با یک فنس کشی ساده فضای باز طراحی کرد و با یک فضای مسقف خیلی ساده می شود کار و فعالیتی جذاب انجام داد.
گوشت شترمرغ مانند گوشت گوساله در رده گوشت قرمز قرار دارد و میزان چربی و کلسترول آن خیلی پایین است و از آهن بالایی برخوردار است و به همین دلیل برای افراد چاق یا افرادی که دچار بیماری های قلبی و عروقی هستند این گوشت بسیار مناسب است. شتر مرغ فقط از گوشتش استفاده نمی شود بلکه از پوست، پر، استخوان و … آن می توان بهره گیری کرد.
رضازاده درباره مزیت های گوشت شترمرغ، اظهار می کند: گوشت گوسفند و گوساله ۲۷ درصد کلسترول دارد اما کلسترول موجود در گوشت شترمرغ فقط ۱ درصد است. به همین دلیل پزشکان بیماران قلبی را به مصرف گوشت شترمرغ توصیه می کنند. روغن شترمرغ هم برای درمان زخم و جای جوش و لک بسیار مفید است و به سرعت باعث بازسازی پوست می شود.
وی می گوید: من برای راه اندازی واحد پرورش شترمرغ در شش سال پیش از سرمایه شخصی و زمین خودمان استفاده کردیم و از هیچ نهاد دولتی درخواست کمک نکردیم. اما برای گسترش و توسعه تولید جوجه شترمرغ نیز نمیتوانیم درخواست تسهیلات کنیم زیرا باید دوندگی کرد آخر سر هم شاید وامی به ما تعلق گیرد آیا نگیرد لذا خودمان از بودجه شخصی خود قصد گسترش داریم تا بتوانیم جوجه شترمرغ را تولید و به استانهای مختلف صادر کنیم.
به گفته وی سالانه ۴۰۰ جوجه شترمرغ تولید می کند و به سیرجان، زرند راور و رفسنجان ارسال می کند. این جوجه ها می توانند ۵ روزه تا دو ماهه باشند بیشتر از سن دو ماهگی صرف ندارد ممکن است به این جوجه در مراحل نقل و انتقال استرس وارد و تلف شود.
وی گفت: برای هر جوجه دو ماهه هزینه ۳۰۰ هزار تومان جهت تغذیه و واکسن صرف می شود.
وی در پایان گفت: اقتصاد مقاومتی را از هر گوشه ای شروع کنید منفعتی دارد در پرورش شتر مرغ همانطورر که می بینید از گوشت، پوست، پر و استخوان آن و حتی روغن آن استفاده می شود ضمن اینکه سرگرم هستید مزیت دیگر اشتغالزایی است.
گزارش: مریم رضایی