پایگاه اطلاع رسانی خانه خشتی رفسنجان

کاش دانشجویان پیام نور به همه مسائل اینقدر حساس بودند

پایگاه خبری خانه خشتی در تاریخ ۲۷ آذر ماه گزارشی را با تیتر «هنجار شکنی این بار در دانشگاه پیام نور رفسنجان با پخش موسیقی زنده» بر روی خروجی خود قرار داد که با واکنش های غیر رسمی مختلفی از سوی برخی دانشجویان در فضای مجازی با تحریک مسئول فرهنگی آن دانشگاه روبرو شد و مباحث و سخنانی مطرح شد که انصافا نه در خور جایگاه دانشگاه پیام نور بود و نه در خور دانشجویان فهیم آن دانشگاه و نه در خور آن مسئول محترم.
آنچه که پس از انتشار این گزارش در فضای مجازی رخ داد متاسفانه خلاف قانون و اخلاق دانشگاهی بود. قصه از آن جا شروع شد که مسئول محترم فرهنگی دانشگاه که خود دارای سوابق روشن فرهنگی اجتماعی و سیاسی هستند و از نیروهای مخلص و ارزشی شهر رفسنجان به شمار می روند اقدام به انتشار پیامکی به دانشجویان کردند و از آنها خواستند تا در مقابل این تهمت ها کوتاه نیایند و به اصطلاح از خجالت خانه خشتی در بیایند. متن این پیامک به این شرح است:
«سلام. ۱۲ روز بعد از برگزاری جشن روز دانشجو امروز یکی از سایت های خبری رفسنجان اقدام به نشر خبری پیرامون این جشن کرده و جشن رو هنجارشکنی قلمداد کرده لذا شایسته هست دانشجویان حاضر در جشن از این حرکت زشته این سایت خبری اعلام بیزاری کنند. آدرس گروه این خبرنامه در زیر می باشد: خبرنامه خانه خشتی پاتوقی برای اشتراک اخبار سراسری ایران و جهان»
با این پیامک سیلی از هجمه ها و توهین ها به این سایت سرازیر شد. دانشجویانی با تعابیری چون بنگاه خبر پراکنی/ دروغ گویی/ خبرهای مسخره/ ما درب سایت را تخته می کنیم/ ما از حق خود دفاع می کنیم/ ما تا تعطیلی این سایت از پای نمی نشینیم و… اعتراض خود را اعلام کردند که همه این موارد با نظارت آن مسئول محترم بوده است. و آنچه که شاهد بودیم این بود که مسئولان خانه خشتی صبورانه اجازه دادند تا همگان نظرات خود را اعلام دارند. آتش توپخانه پیام نوری ها آنقدر تند شده بود که به جواب های منطقی دیگر اعضای گروه واکنش های تندی نشان می دادند و این قضایا آنقدر پیش رفت که متاسفانه کار به جاهایی کشید که خارج از حیطه جشن روز دانشجو و دانشگاه پیام نور بود تا در نهایت آنقدر این مباحث ادامه پیدا کرد که به دستور مقامات شهرستانی این گروه حذف و از دسترس خارج شد.
اما در ادامه جا دارد چند نکته ای پیرامون این اتفاق بیان شود:
اطلاع رسانی و روحیه مطالبه گری جز اهداف ذاتی یک رسانه قلمداد می شود که در کنار پوشش صحیح اخبار روزانه نباید از تحلیل ها و انتقادات به جا و تذکرات قانونی و اخلاقی و رسانه ای عبور کند. از این منظر خانه خشتی نیز به انتشار مطلبی مبادرت ورزید که در آن به فضای ایجاد شده در جشن ۱۶ آذر دانشگاه پیام نور رفسنجان ناشی از اجرای موسیقی زنده انتقاد وارد دانست و آن را منافی فرمایشات مقام معظم رهبری قلمداد کرد. که بر اساس شواهد ملاک خانه خشتی برای آن تحلیل بر مبنای فیلم های گرفته شده از آن جشن بوده است.
فرض می گیریم که تحلیل خانه خشتی به طور کامل مردود و کذب بوده و با واقعیت به طور کامل در تضاد بوده و اصلا هیچ جشنی در آن دانشگاه برگزار  نشده است. در این شرایط نیز هم منطق و هم قانون و هم اخلاق حکم می کرد که مسئولین محترم دانشگاه به صورت رسمی واکنش نشان داده و توضیحاتی بر له یا علیه آن مطلب ارائه دهند که بر اساس قانون مطبوعات خانه خشتی ملزم بود تا آن جوابیه را در پایگاه خود منتشر سازد و یا در مرحله بالاتر می توانست در برابر دادگاه صالحه از خانه خشتی بخواهد تا مستندات خود را ارائه و نسبت به انتشار آن خبر توضیح دهند و قضیه فیصله پیدا کند. که هم شان دانشگاه و مسئولین حفظ می شد و هم قانون فصل الخطاب قرار می گرفت. تا این گونه بخواهند در فضای مجازی اعتراض خود را نشان دهند.
فارغ از این که اتفاقات رخ داده در جشن ۱۶ آذر دانشگاه پیام نور قانونی بوده و یا غیرقانونی و هنجار شکن و فارغ از این که پایگاه خبری خانه خشتی به حق و یا نه به حق اقدام به انتشار آن گزارش کرده٬ حضور دانشجویان پیام نور در گروه خبری و واکنش های سریعی که نشان دادند این سوال اساسی را متبادر به ذهن می کند که چرا دانشجویان این دانشگاه در برابر مشکلات و مسائل ملی و شهری و حتی دانشجویی و دانشگاهی که برخی از آن ها در رسانه های رفسنجان اعم از سایت و هفته نامه منتشر می شود به ارائه انتقاد و تحلیل و نظر نمی پردازند تا حداقل این را به اثبات برساند که دانشجو و دانشگاه همچنان پویا و با نشاط است و نمی توان نظرات و تحلیل های آن را به حاشیه راند؟
روز دانشجو ذاتا سیاسی است. این را می توان از تاریخ آن و اتفاقات رخ داده در ۱۶ آذر ۳۲ درک کرد. البته این صفت «سیاسی» معطوف به رسالتی است که دانشگاه و دانشجو از حیث مسائل سیاسی و اجتماعی دارند. از این رو در همه دانشگاه ها این روز فرصتی است برای مانور نشاط و پویایی سیاسی در قالب میزگردها/مناظره ها/ تریبون آزاد/ جلسات پرسش و پاسخ و جلساتی از این قبیل با محوریت مسائل کلان کشوری. و از طرفی کلاس درسی است تا دانشجویان را نسبت به آنچه در محیط خود می گذرد حساس کند تا گامی در جهت رسالت اجتماعی دانشجو و دانشگاه باشد. و طبیعتا ۱۶ آذر روز جشن و سرور و پایکوبی نبوده و نخواهد بود. اما ظاهرا دانشگاه پیام نور(در سرتاسر کشور) با این رسالت فاصله چشم گیری دارد.

نوشته سید عباس حسینی داورانی/ مدرس دانشگاه

خروج از نسخه موبایل