“خانه خشتی”:نام جوهر نمک یاکربنات سدیم یا سنگ قلیاراکمتر کسی است که نشنیده باشد یا آنرا ندیده باشد. این ماده معمولا به شکل کریستال های هپتا هیدرات است که به سهولت به فرم پودر سفید مونو هیدرات در می آید و برای افراد با نام نرم کننده آب (کاهش دهنده سختی آب) معروف است.
این ماده دارای طعم قلیایی خنک است و از خاکستر بسیاری از گیاهان قابل استحصال است.مصریان باستان از جوهر نمک ترکیبی ساخته بودند که به جای صابون برای شستشو بکار می بردند.نیکلانس دبانس شیمیدان فرانسوی در سال ۱۷۹۱جوهر نمک را به شکل امروزی ساخت. جان دوییت و آستین چرچ هم اولین کسانی بودند که کارخانه تولید جوهر نمک را راه اندازی کردند.
مردم ما از جوهر نمک دل خوشی ندارند چون قوت اغلب ما مردم (نان)همیشه در معرض این ماده شیمیایی است و بسیاری از بیماریهای معده مردم ما به همین ماده بر میگردد.در این وانفسای تحریم ها و در حالی که آفت شیره خشک پسته(پسیل پسته)روزگار باغداران پسته را سیاه کرده است و سمومی که هیچ دردی از دل باغدار بر نمی دارند وکشاورزی که هیچ راه چاره ای نمی بیند( این مشکل را باغداری می داند که ۱۴ بارسم و تراکتور و کارگر هزینه کرده و روزبه روز جمعیت آفتش بیشتر شده) .در این میان کشاورزی معتقد و کاربلد به نام حاج آقا چاهخویی از منطقه انار از این ماده برای مبارزه و شستن باغش استفاده کرده و اتفاقا نتیجه ای ورای آنچه فکر میکرده گرفته .دیگر پسیل مهمان ناخوانده باغش نشده ، درختانش تمیز و سرحال ؛حتی تمیزی؛رنگ شفاف برگ و سرشاخه هایش بدلیل شویندگی و قلیایی بودن این ماده این باغ را از بقیه باغها متمایز کرده بود.و تا این تاریخ هیچگونه عارضه ای مبنی بر ریزش یا چروکیده شدن جوانه های برگ و گل سال آینده بنا به گفته باغدار نیز مشاهده نشده است.
مهندس معصومی کارشناس موسسه تحقیقات پسته کشور در گفتگو با خبر نگار “خانه خشتی”اظهار داشت : وجود شیره ی روی برگ درختان و خوشه پسته باعث میشود آفات مکنده پسته (پسیل پسته ) از این شیره تغذیه کنند و آسیبهای جدی از جمله قطع شدن عمل فتوسنتز وضعیف شدن برگ ومیوه و ریشه گیاه را بدنبال دارد..
وی افزود : جوهر نمک بعلت دارا بودن خاصیت قلیایی ، شیره ی روی گل وبرگ گیاهان را بدمزه میکند وهمین دلیل باعث دورشدن حشرات وآفتها میشود .
معصومی گفت : بمنظور رسیدن به محصولات ارگانیک وطبیعی از سال آینده جوهر نمک ، شیره (عصاره ) آنغوزه ، سرکه ، شاهد (آب ) را جزء این تیمارها قرار خواهیم داد تا با تحقیقات لازم بر روی درختان بتوانیم به تولید محصول طبیعی برسیم .رضایی