به گزارش خانه خشتی؛ چند ماه پیش گفتگویی داشتیم با یکی از دانش اموزان نخبه رفسنجانی که به دلیل کم کاری مسئولین آموزش پرورش از آینده در خشان خود در دوران دانش آموزی باز ماند .در این گفتگو زهرا خیرخواه دانش آموز رفسنجانی از تلاش سه ساله اش برروی طرح ها و اختراعاتش و بی لطفی مسئولین اموزش و پرورش و چراغ سبز شرکت ولوو و آلمان به طرح هایش می گوید.
فاطمه عباس آبادی ،مادر زهرا خیرخواه در ارتباط با طرح های فرزندش و حضور در جشنواره های دانش آموزی می گوید:برعکس کشورهای پیشرفته متاسفانه در کشور و شهر ما استعداد کشی امری عادی و طبیعی است.زهرا خانم از بچگی به تحقیق و پژوهش علاقه زیادی داشت و البته خانواده همیشه حمایتش کرده است.دختر ما از سال ۹۵ بصورت جدی ارائه و اجرای طرح های تحقیقاتی را شروع کرد. اولین طرح زهرا درب بازکن نیمه اتوماتیک قفل درب عقب کامیون بود که در جشنواره خوارزمی به مرحله کشوری راه یافت و رتبه پنجم را کسب کرد.ایشان در مدرسه فرزانگان تحصیل می کرد و در کنار درس هایش طی این چند سال ۴ طرح نوآورانه ارائه کرد. که عبارتند از محیط امن حمل نمونه های آزمایشگاهی، طرح درب باز کن نیمه اتوماتیک درب عقب کامیون و درب باز کن پنوماتیک کامیون همراه با سیستمهای هوشمند ،طرح کمربند اطفا حریق اتوبوس که نه تنها در ایران بلکه در دنیا هم مشابهش وجود ندارد و چندین ماه بصورت شبانه روزی روی این طرح کار کردند.
به خاطر بی مهری مسئولین تمام زحماتش به هدر رفت. از سال ۹۴ به بعد که زهراخانم در جشنواره خوارزمی شرکت می کردند و هر ساله طرح هایش به کشوری راه یافته و در مرحله دفاع وزارت علوم قرار گرفته بود دلیل عدم کسب رتبه برتر را متوجه نشده ایم با اینکه تمام اشکالات به دبیر جشنواره استان کرمان اعلام می گردد. حتی یکبار هم موفق به تماس تلفنی (خط مستقیم و محل کار دبیر جشنواره استان و شهرستان) نشدیم و هیچ مقامی پاسخگو نبوده است.در صورتی که بعضی استان های دیگر از بدو ورود دانش آموز به مرحله تحقیق و پژوهش تا پایان راه دانش آموز را همراهی می کنند. اما فرزند ما حمایت که نشد هیچ ، دغدغه ی کارهای ساده ای مثل پیاده سازی طرح،فیلم برداری از طرح،حمل و نقل طرح ها و …داشت.
اعزام بدون سرپرست دانش آموزان به تهران
فاطمه عباس ابادی فعال حوزه دانشگاه در ادامه صحبت هایش با اشاره به کم کاری مسئولین اموزش و پرورش می گوید :آموزش و پروش هنگام اعزام ایشان جهت دفاع ابتدا می خواستند بدون مسئول و سرپرست با ماشین های بین شهری دخترم را به کرمان بفرستند و بعد در آنجا فردی به عنوان سرپرست همراهشان شود که با مراجعه به آموزش و پرورش با کلی خواهش و تمنا موافقت کردند که دخترم را با ماشین آموزش و پرورش به کرمان اعزام کنند.
هزینه اجرای تمام طرح های نوآورانه را خودمان پرداخت کردیم
از طرفی اجرای طرح ها تماماً با هزینه های شخصی صورت گرفت ولی تمام فاکتورها با نام پژوهش سرای امام محمدباقر(ع) رفسنجان صادر گردیده است.
در زمان اجرای یکی از طرح ها روی کامیون آموزش و پرورش ،که در صورت اجرای این طرح روی کامیونهای شخصی ،از استقبال خیلی خوبی برخوردار می بود هیچ هماهنگی از طرف آموزش و پرورش صورت نمی گرفت و علی رغم تلاش های زیاد فرزند مان در سال ۹۶ طرح برای جشنواره آماده نشد و یک سال زحمت ایشان بی نتیجه شد و نتیجه مورد انتظار را نگرفتند.
از آموزش و پرورش ناامید شدیم و خارج از سازمان طرح ها را پیگیری کردیم
تمامی این تجربیات باعث شد در سال ۹۷ بصورت انفرادی و در فضای خارج از سازمان آموزش و پرورش و پژوهش سرا طرح کمربند هوشمند اطفاء حریق را آماده و به نحو احسن به پایان برسانند.این طرح با کمترین هزینه ساخته شد و در دنیا منحصر به فرد میباشد .
این طرح در زمان خطر آتش سوزی به سه مرکز امدادی (پلیس،اورژانس و آتش نشانی) همزمان اطلاع دهد و خاموش کننده ها در خارج از اتوبوس یا خودرو شخصی گاز CO۲ و در داخل ماشین آب و …فعال و جان سرنشینان نجات پیدا کند که بیش از ده بار مورد تست قرار گرفت و تمام انتظارات برآورده شد که متاسفانه به خاطر سهل انگاری آموزش و پرورش رفسنجان و کرمان جهت انتقال طرح به تهران (با اینکه در جای جای طرح مکتوب شده بود که با احتیاط حمل شود) طرح آسیب جدی دیده بود.
در روز دفاع دخترمان در لحظه دفاع متوجه شده بود و از داوران کشوری برای تعمیر وقت خواسته بود که برای یک عصر وقت داده بودند .(البته آقای خالقی نژاد مسئول پژوهشسرای امام محمد باقر(ع) برای تعمیر کمک کردند ولی به دلیل همراه نداشتن ابزار و کامل نبودن تجهیزا ت تیم کرمان کاری از پیش نرفت و ایشان به دلیل مسئولیت و سرپرستی پسران با محدودیت روبرو بودند)در نتیجه به دلیل نبود امکانات و عدم همکاری طرح خلاقانه ای که با زحمات زیاد به ثمر رسیده بود متاسفانه نه تنها نتیجه مورد انتظار که رتبه برتر کشوری بود را کسب نکرد بلکه طرح در اثر انتقال ناصحیح آسیب دید و از بین رفت .
لازم به ذکر است که در هجدهمین جشنواره خوارزمی طرح های پذیرفته شده که نوآوری و کاربرد علمی کمتری از طرح های ارائه شده توسط زهرا خانم داشتند، بسیار مورد استقبال کشورهای پیشرفته به خصوص آلمان قرار گرفتند ،در صورتی که به دلیل بی تدبیری ها و به دلیل آسیب دیدن طرح و درنتیجه عدم پذیرفته شدن، این موقعیت از ایشان و شهرستان رفسنجان سلب شد.
چراغ سبز شرکت ولوو
خانواده زهرا خیرخواه که از بی مهری های مسئولین به تنگ آمده بودند با شرکت ولوو آلمان مکاتبه کردند . توضیحات طرح ها را به کشور المان ، شرکت ولوو فرستادند .شرکت ولوو طی ایمیلی از خانواده خیرخواه برای گفتگوی بیشتر دعوت کرده است .گفتنی است طی چند روز گذشته پیشنهاداتی از سوی کشور المان به دست زهرای نخبه ۱۹ ساله رفسنجانی رسیده است .حالا باید دید سرنوشت زهرا خیرخواه که امروز به عنوان دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تحصیل می کند به مثال تمام مغز های فراری سال های گذشته کشور می شود یا خیر.
گزارش: امیررضا دهشیری
عکس : امین قاسمیان