به گزارش خانه خشتی ، یک سال از زمان تحویل ماشین CSM (ماشین جداسازی کاتد از بلانک )به امور پالایشگاه و ریخته گری های مجتمع مس سرچشمه رفسنجان می گذرد، سالی که پس از حمایت همه جانبه مدیریت ارشد شرکت ملی مس ایران به ویژه مدیریت مجتمع مس سرچشمه و پیگیری مدیریت امور با هماهنگی معاونت بهره برداری و تلاش شبانه روزی جوانان این خطه، اتفاقات ارزشمند و ماندگاری در راستای راه اندازی ماشین سی اس ام در آن رخ داد .
آنچه در ادامه می خوانید شرحی است بر چگونگی تلاش پرسنل مجتمع مس سرچشمه رفسنجان در راه اندازی دستگاه CSM این مجتمع است که پس از ناهماهنگی شرکت خارجی خودشان ابزار بدست گرفتند و کاری بزرگ را رقم زدند:
CSM دستگاه کاتد استریپینگ، یکی از تکنولوژیهای رباتیک در حوزه پالایش الکتریکی و الکترووینینگ فلزات پایه ازجمله مس است، این دستگاه ازطریق رباتهایی که مخصوص استریپینگ (فرآیند جداسازی) هستند کاتد را از بلانکهای استینلس استیل (که در عملیات پالایش الکتریکی مورد استفاده هستند) جدا میکنند.
این دستگاه همچنین بهصورت تمام اتوماتیک قبل از عمل استریپینگ (فرآیند جداسازی) کاتدها، آنها را شستوشو میدهد. کاتدهای جداشده که توسط ویبراتور و تیغه دستگاه از ورق استینلس جدا شدهاند توسط نوارهایی به ماشین بعدی که مخصوص بستهبندی کاتد است، منتقل میشود در جریان بستهبندی هم، عملیات موجدار کردن کاتد روی آن صورت میگیرد و سپس برای بستهبندی میرود.
دستگاه کاتد استریپینگ دارای مزایای بسیار زیادی است که ازجمله مهمترین آنها کاهش هزینههای تولید مس و همچنین کاهش هزینههای انرژی و آسیبهای زیستمحیطی است؛ چراکه از انرژی الکتریکی در این دستگاه استفاده میشود.
عسکری رئیس تعمیرات امور پالایشگاه و ریخته گری ها از روند نصب و راه اندازی ماشین سی اس ام در گفت و گو با خانه خشتی گفت: ماشین مذبور قراربود در تاریخ ۱۰ آبان ۹۵ به طور کامل با ظرفیت اسمی و طبق قرارداد به امور پالایشگاه تحویل گردد اما نه تنها این موضوع حتی با حضور مستمر و مکرر کارشناسان خارجی محقق نگردید بلکه تا ۱۸ ماه بعد یعنی اوایل اردیبشهت ۹۷ اتفاق خاصی رخ نداد و در بهترین شرایط و استفاده از کاتد گزینشی حداکثر ۵۰۰ کاتد در دو شیفت کاری جداسازی می شد اما از اواخر فروردین سال ۹۷ به علت طولانی شدن پروسه راه اندازی و تحویل ماشین به امور با پیگیری هایی که از طرف امور مدیریت آن بعمل آمد و حمایت مدیریت مس سرچشمه ، معاونت بهره برداری امور خواستار تحویل دستگاه گردید تا مسئولیت راه اندازی و رفع عیوب را بر عهده بگیرد و در نهایت واحد نگهداری و تعمیرات متولی این مهم شد .
واحد نگهداری و تعمیرات پس از مطالعه دقیق و بررسی های کارشناسانه ماشین در تمام سطوح توسط تیم های (مکانیک –ابزار دقیق و…) خط مشی را ترسیم نموده تا گام به گام آن اجرا شود ؛ در گام اول که راه اندازی اولیه ماشین بود و تا قبل از این مرحله ماشین به طور پایدار کار نمی کرد و حتی در بهترین شرایط ۵۰۰ کاتد استریپ می کرد و دچار ایرادات تعمیراتی می شد که حداقل ۲تا ۳ روز دستگاه متوقف می شد پس هدف بر این که ماشین به طور پایدارکار کند متمرکز شد و عیوب مرتبط شناسایی و رفع شد .
در گام دوم جهت بهبود و تولید و پایداری ماشین و تولید بیشتر و توقف کمتر مشکلات ماشین به سه دسته اساسی مکانیکی، ابزار دقیق، ایمنی
متاسفانه ماشین به گونه ای بود که امکان دسترسی پرسنل جهت تعمیرات یا سرویس ها وجود نداشت یا پرسنل عملیات امکان کار با ماشین را نداشتند ، با تکیه بر توانمندیهای همکاران و امکانات شرکت حداقل ۲۰۰ مورد کلی و جزئی شامل تغییر طرح ،اجرا ،ساخت و …در زمینه مکانیک و ایمنی شناسایی گردید و با همت پرسنل امور و کارگاه ساخت امور رفع عیوب شد ،کارشناسان خارجی و طراح اولیه ماشین این تغییرات را مورد تقدیر قرار داده و از آن استقبال کردند .
در گام سوم پس از اجرای دو گام قبل عملا ماشین قادر گردید که حداقل ۱۲۰۰ عدد کاتد در روز به طور پایدار استریپ کند که تلاش همکاران عملیات به ویژه پرسنل ماشین در اجرای آن بسیار اثر بخش بود.
با اجرای پی ام های تعمیراتی و پایش مرتب ماشین و تشکیل کارگروه های تغییراتی و عملیاتی و انجام به موقع پی ام ها، ماشین قادر گردید میزان ۲۰۰۰ عدد کاتد را استریپ کند تا یم بی ای ایگرر یا دهانه پالایشگاه به میزان یک سکشن به طور کامل به ماشین اختصاص یابد و نیمی از تولید را توسط ماشین میسر کند.
اکنون پس از پیگیری های امور و پیشنهاد واحد مکانیک جهت اصلاحات مکانیکی تغییر مکانیزم کاتد دیسشارژ و اورهال ماشین هدف آن است که طی چند ماه آینده بتوان در روز ۳۰۰۰ کاتد استریپ کنیم .
عسکری گفت: همه ی ما متعهد می شویم که با پایش مداوم و مستمر تا رسیدن دستگاه به حداکثر تولید در اولویت خود قرار داده تا در سال رونق اقتصادی نهادی باشیم برای توانایی همکاران سخت کوش مجتمع مس سرچشمه .
امین اسماعیل زاده مدیر پالایشگاه و ریخته گری مجتمع مس سرچشمه رفسنجان در ابن باره در گفت و گو با خانه خشتی گفت: با به بهرهبرداری رسیدن ماشین رباتیک جداکننده کاتد مس در مجتمع مس سرچشمه توسط نیروهای متخصص و بومی ، ۵۰ درصد ظرفیت تولید سال ۹۷ مجتمع مس سرچشمه انجام می شود.
وی بیان داشت :دستگاه نصب شده در پالایشگاه مس سرچشمه برای پالایشگاه مس سونگون خریداری شده است بعد از اینکه پروژه پالایشگاه مس سونگون کنسل می شود توسط کارشناسان خارجی این دستگاه در پالایشگاه مس سرچشمه نصب می شود .
اسماعیل زاده تصریح کرد :عملیات نصب ابتدایی این دستگاه توسط شرکت ایرانی شروع و انجام شد که زیر نظر شرکت خارجی فعالیت داشتند کارشناسان خارجی به صورت مشاوره برای نصب این دستگاه فعالیت داشتند بعد از یکسال پالایشگاه مس سرچشمه به این نتیجه رسید که این شرکت و مشاوران خارجی نمی خواهند یا توانایی انجام کار را ندارند ، با پشتوانه پرسنل تعمیرات و متخصصین داخلی پالایشگاه به این نتیجه رسیدیم که کار از عهده خود نیروهای بومی برمی آید .
مدیر پالایشگاه و ریخته گری مجتمع مس سرچشمه بیان داشت :با راه اندازی این دستگاه توسط نیروهای بومی بخش زیادی از هزینه های ارزی ناشی از حضور کارشناسان خارجی را کاهش داد و در نتیجه ما به این خودباوری و دانش رسیدیم که بتوانیم خودمان ،کار را انجام دهیم .
اسماعیل زاده با بیان اینکه هنوز جای کار بر روی این دستگاه وجود دارد گفت :اصلاحات سیستم رباتیک و نرم افزاری ان کامل شده است بخش های سیستم مکانیک ان در حال اصلاح است، امیدواریم در سه ماه سال آینده ظرفیت این ماشین به ظرفیت اسمی آن که ۴۲۰ کاتد در ساعت است برسد و بتوانیم کل تولید کاتد در مجتمع مس سرچشمه را با روش جدید و کاتد دائمی انجام دهیم و در حقیقت با این دستگاه تغییر تکنولوژی در پالایشگاه مس سرچشمه اتفاق افتاده است .
وی افزود :با راه اندازی این دستگاه از نظر کیفی و کمی تولید بهتر خواهد شد و راندمان نیروی انسانی بالاتر می رود مصرف عامل های انرژی هم کمتر خواهد شد .
حسین حدیدی سرپرست ابزار دقیق امور پالایشگاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ما در این باره اظهار داشت: دستگاه csm یکی از بروز ترین تکنولوژی های حاضر در اروپاست.
وی افزود: دو تیم مهندسی برق روی آن کار می کردند تیم اول از فرانسه که کار کنترل الکتریکال دستگاه ها را برعهده داشت و تیم دوم از هند که کار کنترل و راهاندازی ربات های KUKA را به عنوان نماینده این شرکت در کنار تیم اول بعهده داشت؛ در اواخر سال ۹۶ تیم کنترل و تعمیرات پالایشگاه به این نتیجه رسید که عدم هماهنگی بین تیم های نامبرده و دانش پایین انها عامل اصلی در عدم راه اندازی و عملکرد غیر قابل قبول ماشین CSM است؛ در نتیجه با جسارت و شجاعت تیم مدیریت و اعتماد به تیم تعمیرات، عدم همکاری آنها صادر گردید و علی رغم تلاش شرکت پیمانکار در این خصوص حاضر به همکاری با انها نگردید.
حدیدی گفت: این پروژه به عنوان یک دانشگاه علمی ،یک فرصت استثنایی بود که در اختیار پرسنل تعمیرات ابزار دقیق پالایشگاه قرار گرفت ، درسالی که گذشت به کمک یک مشاور ما توانستیم تمامی سیستمهای برقی، کنترلی، نرم افزاری و سخت افزاری رباتها را آنالیز و در برنامه و عملکرد رباتها تغییراتی ایجاد کنیم.
وی خاطر نشان کرد:
علی معصومی اپراتور و مسئول دستگاه سی اس ام هم در مورد این دستگاه اینچنین گفت : با راه اندازی این دستگاه در حقیقت کارجهادی صورت گرفته است که توانایی پرسنل پالایشگاه را می رساند .
معصومی گفت :قریب ۲۰۰تا ۳۰۰ طرح مکانیکی توسط بچه های پرسنل ارائه شد تا این دستگاه راه اندازی شد .
علی حسن زاده رئیس عملیات امور پالایشگاه و ریخته گری مجتمع مس سرچشمه نیز در گفتگو با خانه خشتی بیان داشت : با تحویل این دستگاه توسط پرسنل پالایشگاه ظرفیت ۵۰ بلانک به ۲۰۰ بلانک در ساعت رسیده است، این دستگاه قریب ۵۰ درصد تولید کاتد پالایشگاه را انجام می دهد .
راه اندازی این دستگاه در مجتمع مس سرچشمه که توسط نخبگان بومی رقم خورده است یکی از دستاوردهای ملی محسوب می شود و نشان می دهد که چنانچه به جوانان و مهندسان شرکت مس اعتماد شود میتوان از توانمندی آنها در پروژهها و اصلاحات سیستم استفاده کرد که ضمن ایجاد انگیزه برای آنها، قطعا آینده روشن تری جلوی روی شرکت مس خواهد بود.
گزارش از منیژه نوروزی
عکس از روح الله بادپروا
انتهای پیام/