خطر وقوع زلزلهای آرام در رفسنجان/۷۰ دستگاه شتاب نگار در استان کرمان فعال است
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: ۶۷ دستگاه شتاب نگار در استان کرمان فعال است و امروز نیز ۳ دستگاه نسل جدید شتاب نگار در مجتمع مس سرچشمه، شهر رفسنجان و شهر کشکوئیه رونمایی شد.
به گزارش خانه خشتی، محمد شکرچی زاده عصر امروز در آیین رونمایی از اولین دستگاه شتاب نگار نسل جدید صنایع کشور در مجتمع مس سرچشمه اظهار داشت: در چند دهه اخیر با زلزله های بزرگی در کشور مواجه بوده ایم که از جمله می توان به زلزله های گلبافت، زرند و بم در استان کرمان اشاره کرد که با وجود گسل ها در این استان، زمین شناسان احتمال وقوع زلزله در این منطقه را می دهند.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: خوشبختانه پیشرفت علم و دانش در سالهای اخیر در کشورمان، این امکان را به ما می دهد که بروز خسارات ناشی از زلزله را به حداقل برسانیم.
وی با اشاره به زلزله ۷.۲ ریشتر در کالیفرنیا که در خرداد امسال رخ داد و یک کشته و ۲۴ زخمی به جای گذاشت، خاطرنشان کرد: در کشورهای ژاپن و آمریکا که با زلزله های با دوره های بازگشت کوتاه مداجهند، خسارت ها هم کوتاه است لذا با علم و دانش می توان کارهای خوبی در جهت جلوگیری از خسارت به اقتصاد، زیرساخت ها و … انجام داد.
وی به حرکت زمین که منجر به بروز زلزله می شود اشاره و اظهار داشت: دانش بشر این امکان را می دهد تا خسارت به اقتصاد و شهروند را به حداقل برساند یکی از این کارها رصد حرکت زمین است که با دستگاههای مختلف می توان انجام داد؛ دو دسته دستگاه برای حرکت پوسته زمین شامل لرزه نگار و شتاب نگار داریم.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان داشت: ۱۲۰ لرزه نگار در کشور داریم که شدت لرزه زمین و میزان خروج انرژی از زمین را تعیین می کند.
وی افزود: شتاب نگار هم سرعت زلزله را مشخص می کند که ۱۳۰۰ دستگاه شتاب نگار در کشور وجود دارد، هرچه تراکم این دستگاه بیشتر شود بهتر می تواند شتاب زلزله تحت پایش قرار گیرد.
شکرچی با بیان اینکه برای احداث ساختمان ها به ویژه در صنایع نیاز به شتاب نگار داریم، ادامه داد: اگر تصویر واقع گرایانه از زلزله داشته باشیم می توان پیش بینی کرد که در اثر چه نیرویی قرار می گیرد و بر اساس آن نیرو مقاوم سازی کرد لذا اهمیت شتاب نگاری را در مقاوم سازی باید مورد توجه قرار داد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بیان داشت: دستگاه های لرزه نگار و شتاب نگار را می توان در مناطقی که تحرک زمین بیشتر است قرار داد و نصب کرد و با مقاوم سازی و هزینه های بهینه سازی جلوی خسارات را گرفت.
وی تصریح کرد: مدیریت بحران می تواند در زمان وقوع زلزله بر اساس داده های این دستگاه تعیین کند که به کدام منطقه بیشترین خسارت وارد شده است، ضمن اینکه می توان سیستم های دیگری را پیش بینی کرد تا برای خارج کردن شبکه های اصلی گاز و غیره در زمان زلزله در اوایل حادثه اقدام کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی از وجود ۶۷ دستگاه شتاب نگار در استان کرمان خبر داد و گفت: امروز ۳ دستگاه نسل جدید شتاب نگار در مجتمع مس سرچشمه، شهر رفسنجان و شهر کشکوئیه رونمایی شد که تا پایان سال آینده ۳۰ دستگاه دیگر به این سیستم ها اضافه می شود.
شکرچی توضیح داد: هر حرکتی که در اطراف مجتمع مس سرچشمه رخ دهد به کمک این دستگاهها می توان به صورت آنلاین در مدیریت بحران استان کرمان و تهران مشاهده کرد تا در خصوص مقاوم سازی بخش های سازه و غیره در مجتمع مس سرچشمه از مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی استعلام گرفت و با همکاری دانشگاه باهنر کرمان در راستای ارتقای این بخش ها اقدام کرد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در ادامه در مورد فرونشست گسل ها در رفسنجان نیز گفت: دشت رفسنجان جزء اولین دشت هایی است که از دهه ۵۰ با فرونشست زمین مواجه است که به مرور زمان با عدم مدیریت صحیح منابع آبی و برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی این اتفاق افتاده است لذا این فرونشست را می توان به زلزله آرام نام برد که در آینده می تواند به زیرساخت ها و شریان های حیاتی از جمله جاده ها و راه آهن و منازل مسکونی خسارت وارد سازد.
شکرچی افزود: مطالبه گری فرونشست و بحث تعیین پهنه های گسل شهرستان رفسنجان با همکاری و حمایت های استان انجام شود تا از ساخت و ساز غیرمجاز در جاهای خطرناک جلوگیری شود و زندگی آرام و مطمئن برای مردم فراهم شود.
انتهای پیام/