به گزارش خانه خشتی؛ از میدان آزادی رفسنجان ده متری جلوتر برویم به تابلوی علی آباد انقلاب می رسیم، اولین سه راهی را که پانصد متری به سمت چپ برویم با دیوار بلند موج داری روبرو می شویم که از نوع معماری آن به وجد می آییم.
دیواری با معماری مارپیچ دالبری به طول ۱۳۰ متر و ارتفاع چهار و نیم متر که طول هر دالبر آن چهار و نیم متر است، عمده مصالح آن نیز از خشت است.
با وجود آنکه قدمت این دیوار به ۱۰۰ سال قبل برمیگردد اما از هر کدام از اهالی این منطقه درباره آن سوال پرسیدیم گفتند نامش را برای اولین بار است که می شنوند.
حسن حسینی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رفسنجان در گفتگو با خانه خشتی درباره این اثر تاریخی می گوید: دیوار آگاه علی آباد انقلاب رفسنجان در نوع خودش اثری بی نظیر است، طبق بررسی های صورت گرفته این دیوار با ابتکار خاص، توسط معمار رفسنجانی احداث شده است.
وی بیان می کند: این اثر در منطقه علی آباد که منطقه ای بادخیز بوده به صورت بادشکن ساخته شده و معماری آن به صورت مارپیچ دالبری اجرا شده است و این معماری باعث شده مقاومت این دیوار در برابر باد بیشتر باشد.
حسینی اظهار می کند: طبق بررسی های انجام شده در منطقه جیرفت بقایای یک دیوار قدیمی شبیه به این دیوار است که قدمت آن به دوران سلجوقیان می رسد و در دیگر شهرهای ایران چنین اثری یافت نمی شود.
به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی رفسنجان قدمت دیوار آگاه علی آباد به نزدیک ۱۰۰ سال می رسد و نقشه برداری و مستندسازی این اثر در حال انجام است و قرار است به ثبت ملی برسد.
حسینی همچنین از پیگیری انعقاد قراردادی با کمک و حمایت شهرداری رفسنجان برای مرمت این بنا خبر داد.
در رفسنجان قریب به ۶۷ اثر شامل ۶۲ اثر معماری و ۵ میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده است.
انتهای پیام/