در فصل بهار که هجوم آفات و حشرات به مزارع و باغات کشاورزی است به ناچارکشاورزان برای دفع آنها به سمپاشی روی میاورند.
به گزارش خبر نگار خانه خشتی،شدت استفاده از این سموم به خصوص در مزارع جنوب استان کرمان و صیفیکاریها و همچنین باغهای پسته در شمال استان کرمان انقدر بالاست که گردشمالی آن میلیاردها تومان برآورد می شود و این گردش مالی تنها در رفسنجان که قطب تولید پسته است ۴۰ میلیارد تومان است که رقمی نجومی و غیر قابل تصور است.
این درحالی است که در سال جاری تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک شعار بخش کشاورزی است که به نظر می رسد با توجه به حجم بالای استفاده از سموم ، این شعار به صورت جدی زیر سوال رفته است.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان در گفتگو با خبر نگار خانه خشتی گفت : : ۱۱۲ هزار هکتار سطح زیر کشت پسته در رفسنجان و انار است که سالانه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ تن سموم در بیش از ۷۰ درصد این باغات مصرف می شود که رقم بالایی است.
رضا بمانی افزود : نزدیک به ۴۰ میلیارد تومان گردش مالی سم و کود در شهرستان رفسنجان است که جای تخلف در آن نیز وجود دارد. حجم بالای سموم باعث برخی مشکلات خاص شده و علاوه بر آن سموم قاچاق و تقلبی نیز از مرزهای شرقی کشور و عراق وارد کشور می شود.
وی پیامکهای دروغین با مضمون «دیگر نگران شیره خشک و تر درخت خود نباشید و با ما تماس بگیرید» و امثال اینها که ارسال می شود و تبلیغاتی نظیراینکه برخی سموم دارای ۲۵ تا ۲۰ خاصیتند ، میزان عملکرد درخت را افزایشداده یا پسته را درشت تر می کنند را غیرواقعی دانست.
بمانی استفاده از ماسک و عینک، پرهیز از تماس مستقیم با سم و گرفتن حمام پس از سمپاشی را از توصیه های فنی در هنگام سمپاشی برشمرد و افزود :توصیه ی دیگر ما این است که سمپاشی در شب صورت بگیرد برای اینکه در شبتبخیر نداریم و ماندگاری محلول سم روی درخت در روز فقط ۲۰ ثانیه این در صورتی که در شب این زمان ۲۰ دقیقه است .
وی با اشاره به اینکه آفات و بیماریهای درختان در شب تحرک ندارند گفت :سمپاشی در این زمان اثر خود را بهتر نشان میدهد و اثرات زیست محیطی و خطرات سمپاشی برای افراد و شهروندان در شب کمتر است.
بمانی یاد آور شد : دو کارخانه تولید سموم خانگی و سموم حشره کش در رفسنجان وجود دارد که نیاز به توسعه دارد