جریان شعر و ادب فارسی در گفتگو با سیدعلی میرافضلی؛
معنویت گمشده انسان امروز، در شعر فارسی حضور دارد
سید علی میرافضلی می گوید: ما امروزه به یک هویت که شعر فارسی این هویت را برای ما ترسیم می کند، نیاز داریم؛ معنویت که گمشده انسان امروز است در شعر فارسی حضور دارد.
بعد از دانشگاه وارد بازار کار شده و از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۸ در روابط عمومی مجتمع مس سرچشمه مشغول بکار بوده است.
میرافضلی در دوران دانشجویی با مطبوعات و حوزه معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد و روزنامههمشهری همکاری داشته و الان هم بیش از دو سال است که بازنشسته مس شده است.
سرودن را از کجا شروع کردید و کدام شعرتان را بیشتر دوست دارید ؟
در سال ۶۵ اولین شعرهایم در مطبوعات به چاپ رسید و اولین کتاب شعر هم در سال ۷۳ به عنوان تقویم برگهای خزان منتشر شد و تا الان ۹ مجموعه شعر به چاپ رسیده و آخرین آن سال گذشته توسط کانون پرورش فکری که گزیدهای از آثار بنده برای نوجوانان است، چاپ شد.
بخش دیگر کارمن پژوهش در حوزه ادبیات فارسی است که بیشترین تالیفات من در آن حوزه است که نزدیک ۱۵ عنوان کتاب در حوزه پژوهش ، تصحیح شعرهای کهن ، تاریخ رباعی و رباعیات خیام گردآوری کردهام و آخرین کتابی که از من در حوزه پژوهشی منتشر شده رباعیات خیام و خیام های پارسی است که اسفند ۹۹ منتشر شد و چاپ دوم هم اخیراً منتشر شده است.
کتاب جنگ رباعی در سال ۹۵ شایسته تقدیر و کتاب چهار خطی به عنوان کتاب سال ۹۸ برگزیده شد و در جشنواره شعر فجر نیز در بخش درباره شعر کتاب به عنوان کتاب برگزیده انتخاب شد.
نزدیک چهل سال است که شعر می گویم. یکی از اولین شعر هایی که در سال ۶۲ گفتم و خیلی هم مورد توجه قرار گرفت یک رباعی بود که در مورد حضرت علی گفته بودم:نامش به اهل نیاز است علی
بر خلوتیان محرم راز است علی
در مسجد کوفه چون شهیدش کردند
گفتند ، مگر اهل نماز است علی
فضای شعر استان کرمان و شهرستان رفسنجان را چگونه ارزیابی می کنید ؟
شعر دیار کرمان یک شعر پردامنه با قدمت زیاد است ؛ بیش از ۸۰۰ سال است که ما شعر مکتوب داریم و در این ۸۰۰ سال شاعران بزرگی به عرصه آمدند و خیلی از آنها را مردم می شناسند مانند خواجوی کرمانی شاه نعمت الله ولی تا روزگار معاصر که در سطح ملی شناخته شده هستند مثل مرحوم صفارزاده، جناب احمدرضا احمدی منوچهر نیستانی و از این جهت شعر کرمان جایگاه ارزندهای در سطح ملی دارد و اثرگذار بوده مثلاً در قدیم خواجو شعرش بر حافظ تأثیر گذاشته و حتی حافظ به آن اشاره نیز کرده است امروزه نیز بعضی از شعرها جریانساز بوده اند مثل شاعر احمدرضا احمدی که در دهه چهل شروع کرد و جریانی را به نام موج نو راه انداخت و امروزه به عنوان شاعری مطرح است. .
ولی اگر بخواهیم دهه ۹۰ را ارزیابی کنیم شعر کرمان افت و خیز بسیاری داشته و شاید نتوانسته آن اثرگذاری که در دهه ۷۰ داشته به آن ادامه دهد و این مسئله کلی است در شعر امروز ایران که خیلی ها به عنوان بحران مخاطب از آن یاد میکنند و یا بعضیها میگویند بحران شاعر است که نتوانسته مخاطب خود را پیدا کند و شعرکرمان هم از این بحران متاثر بوده است.
شاید امروزه کرمان چهره های شاخصی در بحث شعر نداشته باشد ولی ما شاعران شاخصی در رفسنجان داریم مانند آقای محمد شریفی نعمت آباد که در شعر کوتاه صاحب سبک است و آقای حسن رجبی بهجت در شعر سپید آقای صفویان نیز دارای سبک هستند. از شاعران پیشکسوت آقای دکتر ریاضی و خانم وجدانی و از جوانان آقایان کریمی، رسولی، قلی نسب و خانم عسکر نژاد از شاعران فعال داریم. در حوزه غزل شعر اجتماعی کسانی مثل حمید نیکمفس، علی حیدر زاده، مهدی جهانبخش و مسلم حسن شاهی قابل ذکر است.
با توجه به اینکه ۲۷ شهریور به یاد استاد حسین شهریار و به نام شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است درباره تاثیر ایشان در شعر و غزل معاصر چه نظری دارید ؟
استاد شهریار از لحاظ فرم و زبان از شعرهای حافظ تاثیر زیادی گرفته است و حافظانه های استاد یک دفتر شعر جداگانه است و می شود گفت که ما دو شاعر داریم در شعر امروز که حافظ امروز هستند، استاد شهریار و هوشنگ ابتهاج که توانستهاند زبان شعر حافظ را در روزگار امروز زنده کنند.