سوم خرداد، سالروز آزادسازی خونین شهر، یادآور این کلام قصار و پرمعنای حضرت روح الله است که فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد»
در صحت و درستی این کلام، ذره ای تردید نیست. این کلام را باید با تمام وجود پذیرفت؛ زیرا به جز خداوند قادر متعال، هیچ نیروی دیگری نمی توانست خرمشهر را آزاد سازد. اگر این چنین نبود، صدام حسین با غرور نمی گفت: «اگر ایرانیان بتوانند خرمشهر را آزاد سازند، کلید بصره را به آنان خواهم داد» آری صدام حسین معدوم و ارتش بعث عراق، خرمشهر را پس از اشغال، به یک دژ تسخیرناپذیر نظامی تبدیل کرده بودند. آنان با علم به موقعیت راهبردی خرمشهر برای ایران و نقش تعیین کننده آن در معادلات جنگ و سرنوشت نبرد، با استفاده از تمامی تجارب بشری در عرصه جنگ ها و با استقرار نیروهای فراوان همراه با مدرن ترین تجهیزات و ایجاد موانع گوناگون در مسیر نیروهای رزمنده ایرانی، به این اطمینان رسیده بودند که ایرانی ها، هرگز قادر به بازپس گیری خرمشهر نخواهند بود.
اما محاسبه عراقی ها غلط ار آب درآمد و ایرانی ها خرمشهر را آزاد کردند و هزاران هزار عراقی را به اسارت گرفتند و خسارات سنگینی بر ارتش بعث عراق وارد ساختند. اما این آزادسازی، از طریق عادی حاصل نشد. خرمشهر از طریقی آزاد گشت که امام(ره) راز آن را با جمله، «خرمشهر را خدا آزاد کرد» آشکار ساختند. اکنون سوال این است که، چرا خرمشهر را خدا آزاد کرد؟
این سوال، بدان معناست که ممکن بود خداوند خرمشهر را آزاد نکند برای فهم و درک این مطلب، کافی است که نیم نگاهی به گذشته سرزمین خود داشته باشیم. در طول ۱۵۰ سال، چندین جنگ به ایران تحمیل شد و در طی این جنگ ها، نزدیک به یک میلیون کیلومترمربع از سرزمین ایران اشغال شد و در نهایت این مناطق در تصرف دشمنان باقی ماند و با معاهده ها و قراردادهای تحمیلی چون گلستان و ترکمانچای، از ایران جدا گشت. چرا خرمشهر اشغال شده، سرنوشتی متفاوت پیدا کرد؟ چرا خداوند دیگر سرزمین های اشغال شده ایران به دست بیگانگان را آزاد نساخت؛ ولکن خرمشهر را آزاد ساخت؟ دلیل این آزادسازی از سوی خداوند چیست؟ دلیل آن را می توان در کلماتی یافت که برای نام گذاری این روز برگزیده شده است. روز سوم خرداد، یعنی روز آزادسازی خرمشهر را، روز «مقاومت، ایثار و پیروزی» نام گذاری کرده اند. آری، دشمنان به ملتی هجوم آوردند که در راه خداوند قیام کرد و پرچم اسلام را برافراشت. کیست که نداند عراق به نمایندگی از سوی نظام سلطه و متحدین منطقه ای اش تجاوز نظامی به ایران را آغاز کرد. صدام و ارتش بعث عراق، به دلیل همین نوع نمایندگی، مطمئن بود مبتنی بر استراتژی جنگ برق آسا، ظرف چند هفته به اهداف راهبردی خود در جنگ و از جمله فتح تهران و ضمیمه کردن خوزستان به خاک عراق دست خواهد یافت و کیست که نداند اسلام خواهی ملت ایران و استقلال و عزت طلبی ایرانیان، دشمنی نظام سلطه را برای این ملت در پی داشت. آری قیام ملت ایران در راه خدا و تلاش این ملت برای قرار گرفتن تحت حاکمیت الهی و رهایی از طاغوت های زمان، موجب شد تا استکبار جهانی با تمام قوای خود به مقابله با این ملت الهی بپردازد. جنگ تحمیلی، نمونه ای از مقابله های دشمنان اسلام و بشریت با ملت ایران بود. ملت ایران با رهبری الهی روح خدا، در برابر دشمنان قدرتمند، دست به مقاومت زد. مقاومت همراه با حرکت های مجاهدانه و ایثارگرانه ملت ایران در راه خدا، زمینه های تحقق وعده های الهی را پدید آورد.
رزمندگان اسلام به قدرت خدا وند و وعده های او ایمان داشتند. این ایمان به برتری قدرت خداوند در مصاف با قدرت های مادی، نشأت گرفته از وعده الهی است که فرمود: «ان ینصرکم الله فلا غالب لکم» آری این وعده الهی در روز سوم خرداد ۱۳۶۱ تحقق یافت و بر همین اساس حضرت امام خمینی(ره) فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد.» اکنون ملت ایران در عرصه ای دیگر با تهاجم دشمنان اسلام روبه رو شده است. استکبار جهانی و متحدانش، جنگ تمام عیار اقتصادی را علیه ملت ایران به راه انداخته و از تحریم های خود علیه جمهوری اسلامی، با عنوان تحریم های فلج کننده یاد می کنند. در زمانه ای که برخی از گروه های سیاسی و سیاست بازان قدرت گرای منفعت طلب، چاره را برای رفع تحریم ها و کاستن از مشکلات اقتصادی، در مذاکره با دشمنان و کوتاه آمدن در برابر آمریکا می دانند، باید یادآور نصرت الهی در زمانه هایی چون آزادسازی خرمشهر شویم و بدانیم که، با تداوم مقاومت در برابر فشارهای اقتصادی دشمنان و پیاده سازی راهبرد اقتصاد مقاومتی و خلق حماسه اقتصادی مبتنی بر حرکت های مجاهدانه و ایثارگرانه، پیروزی اقتصادی بر دشمنان قطعی خواهد بود.