به گزارش خانه خشتی؛ در این آئین اسلامی معاون رئیس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران، غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی، طالبی استاندار کرمان، باقری مدیرکل جهاد کشاورزی استان کرمان، رضایی فرماندار رفسنجان، رحمانی معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری، دهقانی معاون سیاسی و امنیتی فرمانداری و جمعی از مسئولین استانی و شهرستانی حضور داشتند.
مهدیه بختیاری رمضانی مدیرعامل شرکت دانش بنیان توسعه فناوری پلاسمای رفسنجان در خصوص راه اندازی این کارخانه اظهار کرد: این کارخانه با ظرفیت ۶ هزار تن در سال و با هدف اصلی آلودگی زدایی از انواع خشکبار برای تضمین ایمنی مواد غذایی و ارتقا کیفیت محصولات کشاورزی به بهره برداری رسید.
وی افزود: در فاز نخست راه اندازی این کارخانه برای ۴۵ نفر اشتغالزایی شده و در فاز های بعدی این آمار به بالای ۷۰ نفر خواهد رسید.
بختیاری رمضانی بیان کرد: پژوهش ها برای حذف آلودگی و آفت ها از مواد غذایی و خشکبار از هفت سال پیش آغاز کردیم و در فروردین ماه ۱۴۰۱ دستگاه حذف آلودگی در جشن ملی هسته ای ایران توسط رئیس جمهور وقت آیت الله شهید رئیسی رونمایی شد.
وی ادامه داد: پس از آن برای حذف آلودگی ( آفت ها و آفلاتوکسین) از پسته که قطب تولید جهان در ایران و رفسنجان است تصمیم گرفتیم کارخانه آلودگی زدایی از خشکبار بر پایه فناوری پلاسما را در این شهرستان ایجاد کنیم.
بختیاری رمضانی بیان کرد: در این مکان که ظرفیت پردازش سالانه ۶ هزار تن برای محصولات پسته، بادام، بادام زمینی، ذرت، غلات، دانه های روغنی، حبویات، گیاهان دارویی و غیره را دارد به کارگیری پلاسما در حذف آلودگی اثرات منفی را بر محصولات کشاورزی نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: یکی از چالش های موجود آلودگی قارچی اثرگذار بر کیفیت خشکبار است، که نیاز است تدابیر لازم اندیشیده شود، یکی از راه های مبتنی بر دانش، پلاسماست.
بختیاری ادامه داد: پلاسما مجموعه ای از ذرات است که در فرایند آلودگی زدایی، با استفاده از گونه های اکسیداتیو در پلاسما، از روند ایجاد و رشد قارچ و آلودگی جلوگیری می کند.
وی افزود: فناوری پلاسما در حوزه کشاورزی و پزشکی این امکان را به ما می دهد قدم بزرگی در مسیر رشد کشور برداریم که با انجام مطالعات دقیق در واقع رویکرد جدید را در راستای حذف آلودگی در محصولات کشاورزی از جمله پسته به دست آوردیم.
این کارخانه در مساحت ۱۹ هزار متر مربع احداث شده است.
احمد انارکی محمدی نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی هم گفت: متاسفانه مدیریت صحیح برای آب در کشور وجود ندارد، اما برای نخستین مرتبه اولین آب وارداتی کشور از خلیح فارس آغاز شد.
وی افزود: جلوگیری از آفت ها و سم آفلاتوکسین از مهمترین اهداف است و بسیاری از محموله های ما در حال برگشت از اروپا است، کشاورزان ما هنوز از تکنیک ها و سموم قدیمی برای مقابله با آفات استفاده می کنتد.
انارکی محمدی ادامه داد: بحث پلاسما در مقابله با آفات و تولید کودهای نانو برای حفظ خاک، می تواند بسیار کمک کننده باشد که خواستار ورود این دانش به بخش کشاورزی و حفاظت از خاک هستیم.
وی تصریح کرد: با توجه به وجود یکی از بزرگترین معادن روباز جهان در معدن مس سرچشمه و آلودگی محیط زیست باید از فناوری های دانش بنیان مرتبط به انرژی هسته ای استفاده کنیم، از روش های نوآوری در استخراج و پردازش در این معدن و نیز برای کاهش هزینه ها و افزایش تولید و همچنین ارتقای ایمنی می توان از انرژی هسته ای کمک بگیریم.
نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: دستور نقشه راهی برای کاربرد انرژی هسته ای در بخش کشاورزی، محیط زیست و معادن به ویژه معد مس تدوین شود.
نخستین کارخانه فرآوری و آلودگی زدایی از خشکبار بر پایه فناوری پلاسما امروز شنبه با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و جمعی از مسئولین استانی و شهرستانی در رفسنجان بهره برداری شد.
🔰ستاد عالی پسته در راستای رفع چالش های پدیدآمده ضروری است
فرماندار رفسنجان نیز در این آیین با اشاره به اینکه ۲۵ تا ۳۰ درصد تولید پسته کشور از باغ های رفسنجان است اما در این منطقه کویری چالش های زیادی در این مورد ایجاد شده اظهار کرد: طی ۱۰ سال اخیر میزان تولید پسته در رفسنجان ۵۰۰ هزار تن است اما مسایل زیادی در چند سال گذشته دامنگیر این محصول ارزآور شده است که نیازمند تدابیر اندیشمندانه در راستای رفع چالش ها هستیم.
حسین رضایی بیان کرد: هزار حلقه چاه کشاورزی داریم که مصرف آب آن هم با کیفیت پایین در حوزه کشاورزی شهرستان بالاست ما بدترین آب را اختصاص دادیم به تولید پسته و مصرف هر متر مکعب آب یک دلار ارزآوری در کشور دارد.
وی افزود: از دیگر چالش ها تغییر اقلیم است که امسال ۵ درجه در تابستان افزایش یافت و باعث پوکی بخش عظیمی از این محصول شد به طوری که امسال ۵۰ میلیون دلار خسارت به بخش پسته رفسنجان وارد شد.
رضایی همچنین به تعدیل پروانه ها، تعهد ارزی، آفلاتوکسین، پایه گمرکی و دیگر مباحث چالش برانگیز حوزه تولید پسته اشاره و اظهار کرد: سال گذشته به بازار اروپا فقط ۴ هزار تن محصول را توانستیم صادر کنیم برای آن ها باقیمانده سموم در محصول مهم است در حالی که به کشورهای چین و هند مشکلی نداریم و پسته ایران را می خرند.
وی با اشاره به اینکه پتانسیل کشور در حوزه کشاورزی ۱۰۰ میلیارد دلار است گفت: امیدواریم وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی بتوانند در راستای حل مشکلات حوزه پسته اقدامات شایسته ای انجام دهند.
رضایی پیشنهاد داد که راه اندازی ستاد عالی پسته ازضروریات است تا بتوان مشکلات را در آن مطرح و روش های حل این مسائل را استخراج و به کمک کشاورزان شتافت، ما در کشور ۳۰ هزار هکتار مزرعه چای داریم اما این دفتر و ستاد ایجاد شده و مشکلات حوزه چای برطرف میشود ولی ما در حوزه کشاورزی پسته که بالغ بر ۵۰۰ هزار هکتار باغ پسته داریم ستاد عالی پسته را نداریم که باید راه اندازی شود.
وی خاطرنشان کرد: از دولتمردان می خواهیم در حوزه اجرای طرح پنل خورشیدی در جهت عبور از قطعی های برق و خاموشی چاه های کشاورزی حمایت های لازم را انجام دهند.
امام جمعه رفسنجان هم در این آئین با اشاره به اینکه ۳۸ درصد اشتغال مردم در استان کرمان مربوط به کشاورزی است گفت: در شهرستان های رفسنجان و انار بالغ بر ۴۰ هزار خانوار در قالب ۲۰۰ هزار نفر از این محل امرار معاش می کنند.
حجت الاسلام اصغر عسکری بیانکرد: دانش بومی پلاسما مورد نیاز است تا ضمن تولید انبوه محصول با کیفیت پسته، روند صادرات هم با رشد مواجه باشد، لذا از دست اندرکاران ایجاد کارخانه حذف آلودگی از خشکبار ومحصول پسته قدردانی می کنیم.