تأملی در بزرگ ترین خانه خشتی جهان در رفسنجان + عکس
به گزارش خانه خشتی، بزرگترین خانه خشتی جهان در رفسنجان قرار دارد، این میراث گرانبهای دوران قاجاریه با هفت هزار متر زیر بنا، متعلق به حاج آقا علی زعیم الله معروف به امین التجار، مردی متفکر، متدین و اقتصاد دان و از بزرگ ترین تجار ایرانی عصر خود بوده که به منظور افزایش ظرفیت اقتصادی […]
به گزارش خانه خشتی، بزرگترین خانه خشتی جهان در رفسنجان قرار دارد، این میراث گرانبهای دوران قاجاریه با هفت هزار متر زیر بنا، متعلق به حاج آقا علی زعیم الله معروف به امین التجار، مردی متفکر، متدین و اقتصاد دان و از بزرگ ترین تجار ایرانی عصر خود بوده که به منظور افزایش ظرفیت اقتصادی رفسنجان به احداث چنین بنای ارزشمندی دست زده است.
گچ بری های زیبا و تماشایی، طاق نماهای با شکوه، کلاه فرنگی و آجرنماهای حیاط همه و همه دیدنی است و تزئینات داخلی عمارت را طرح هایی از گل و گلدان تشکیل میدهند که در نوع خود بی نظیر است.
این سرای ۴ فصل شامل عمارت کلاه فرنگی، ایوان شاه نشینی و ایوان هایی مخصوص فصول مختلف سال است.
فصل بهار در ایوان شاه نشینی :
این عمارت به طرز با شکوهی با گچ بری های زیبا طراحی و ساخته شده و روبروی آن باغچه ای پر از گل های رنگارنگ و درختان کاج سر به فلک کشیده همراه با استخری پر از آب که شادابی، تحرک و موج زدن ماهیان گچ بری شده در آن احساس می شود، وجود دارد. اهل خانه در فصل بهار از این ایوان استفاده می کردند.
فصل تابستان در عمارت کلاه فرنگی :
عمارت کلاه فرنگی مخصوص فصل تابستان بوده که در طبقه بالا مختص پذیرایی خانم ها و طبقه پایین ویژه آقایان بوده است. این عمارت مسقف با معماری های دوره قاجاریه و مقرنس کاری های زیبا چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند . از خصوصیت دیگر عمارت کلاه فرنگی، خنک کردن هوای تابستان بوده؛ به این صورت که با باز شدن ۷ دری های این مکان و ورود هوای گرم به داخل ساختمان و برخورد آن با فواره های آب، تلفیقی از هوای گرم و قطرات ریز آب خنکای نسیم را به ارمغان می آورده است. کتیبه های پر از نقش و نگارهای گل و گیاه و مملو از پرندگان خوش یمن، به طرز باشکوهی گچ کاری شده که به زیبایی های عمارت کلاه فرنگی افزوده است.
فصل پاییز در ایوان های سرای حاج آقا علی :
ایوان ها و اتاق های مخصوص فصل پاییز در قسمت ضلع غربی سرا ساخته شده که بسیار زیبا و خاطره انگیز مهیا شده است .
فصل زمستان در این عمارت :
بنای پنج دری منقوش به آجرکاری زیبا، با شومینه های گچ بری بسیار دل نشین، یادگاری از اواخر دوره قاجاریه است که مختص این فصل تعبیه شده است.
در جوار بزرگ ترین خانه خشتی جهان، بازار حاج آقا علی ، دارای ۲۱ سقف وجود دارد، که هرکدام از آن ها شکل هندسی خاصی داشته و این تنوع هندسی معماری آن زمان، در هیچ بازاری از بازارهای قدیم و جدید در ایران یافت نمی شود .
هم چنین آب انبار حاج آقا ۶۰۰ هزار لیتر آب می گیرد و مردم روستای قاسم آباد و روستاهای اطراف را سیراب می کرد .
یخدان حاج آقا نیز به شکل بسیار زیبایی برای برطرف نمودن مشکلات آب گرم تابستان، ساخته شده بود و مردم در آن یخ های زمستانی را نگهداری و در طول تابستان از آن استفاده می کردند.
مجموعه حاج آقا علی شامل خانه حاج آقا، بازار، آب انبار، مسجد، حمام و کاروانسرا است و با مساحت ۱۲ هزار متر زیر بنا در روستای قاسم آباد واقع شده و هرساله پذیرای بیش از ۸۰ تا ۹۰ هزار گردشگر در ایام نوروز است.