همه ما شنونده خبرهای ناامید کننده فراوانی در زمینه محیط زیست شهرستان رفسنجان از قبیل بحران آب، آلودگی هوا، سگ های ولگرد، ترافیک، حاشیه نشینی، افزایش نگران کننده تولید زباله، جمع آوری زباله، دفن زباله و…هستیم. این یک فاجعه است.
به گزارش “خانه خشتی” به نقل از وبلاگ هوشنگ نیوز ، در چند سال اخیر دفع نخاله های ساختمانی، کشاورزی و زباله ها در حاشیه جاده های منتهی به شهر و روستاهای رفسنجان به یک امر عادی مبدل شده است. زباله های انباشته شده بر روی هم شیرابه تولید می کنند که این مواد خطرناک از طریق کاشت گیاهان و تغذیه حیوانات وارد سبد مصرفی مردم شده و به مرور عوارض آن به صورت انواع بیماری ها بروز می کند.
اکنون انتظار از مسئولان به خصوص در شهرداری، بخشداری و اداره بهداشت محیط زیست این است تا اجازه ندهند با دفن سنتی زبالهها شعاع وسیعتری از منطقه آلوده شود زیرا سفرههای زیرزمینی آب منطقه در معرض آلودگی قرار دارند.
منابع آب در زیر زمین قرار دارند و با دفن زباله شیرابه زبالهها به زمین نفوذ کرده وارد سفرههای زیر زمینی میشود و منابع آب را آلوده میکند.شهرستان رفسنجان زخم تخلیه زبالههای شهر و روستا را که هر روز رو به گسترش هستند بر پیکر خود تحمل میکند و داغ دفن سنتی و غیر اصولی زبالهها بسیار سنگینتر از خیلی امور مبتلا به روزانه است.
از سویی زباله های بیمارستانی که اصولا زبالههای پر خطری محسوب میشوند معلوم نیست در رفسنجان چگونه جمع آوری، حمل و…می شوند زیرا این گونه زباله ها با خون، عفونت و انواع میکروبها و باکتریها آغشته هستند و جمع آوری آنها باید با ماشینهای زبالهبر مخصوص انجام شود تا محیط شهری را آلوده نکنند. همچنین با افزایش زباله گردها و بازیافت زباله، خطر انتقال این میکروبها به منازل و شهروندان بیشتر شده است.
احتمالا و متاسفانه بیماران زیادی با مراجعه به بیمارستان ها علاوه بر بیماری و عفونتهایی که دارند، مبتلا به عفونتهای جدید دیگری میشوند که به واسطه همین پسماندها ایجاد میشود.
این در حالیست که در بسیاری از شهرها با دستگاه های ضدعفونی کننده زباله، آنها را تفکیک، ضد عفونی و امحا می کنند و پس از آن، با همکاری ماموران شهرداری زباله های بیمارستانی جمع آوری و معدوم می شود با جمع بندی همه اینها چند سوال در ذهن شهروندان رفسنجانی تداعی و معانی می شود؟.
۱-زباله های جمع آوری شده در شهرستان رفسنجان ساماندهی شده یا در حال پخش شدن در سطح منطقه هستنند؟
۲-زباله های بیمارستانی شهرستان رفسنجان فعلا چه تکلیفی دارند؟ در چه قالبی مدیریت می شوند؟ آیا امحا می شوند؟
۳ -وضعیت زباله های شهرستان چگونه است؟ آیا کارخانه ی کمپوست در رفسنجان راه اندازی شده است؟
۴ -دنیای مجازی، وب سایت های اینترنتی و…جایگاه قابل ملاحظه ای در اطلاع رسانی دنبال می کنند چرا مسئولال و متولیان مدیریت طلای کثیف و پسماند(بیمارستانی و پزشکی)بازخورد مناسبی در این محیط الکترونیکی نشان نداده اند؟
۵-آیا به جای گسترش مکان دفن و نابودی منابع طبیعی، احداث کارخانه کمپوست مناسب تر نیست؟
مسئولان محترم در این حوزه باید بدانند از زحمات ارزشمندشان در راه خدمت به مردم و از تلاشهایشان در امر درمان و آبادانی شهر و روستاهای رفسنجان آگاهیم، ولی این را حق مردم نجیب بدانید که از شرایط محیط زندگیشان آگاه و پیگیر باشند، مردم از مسئولین امور شهرشان در حد و قواره رفسنجان انتظار دارند.
یادداشت از : هوشنگ حمزه نژاد