۳۰ درصد شهرهای استان کرمان با بحران آب مواجه هستند
معاون استاندار گفت: اگر ۳ هزار هکتار از اراضی را به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز نماییم، ۸۵۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی خواهیم داشت.
به گزارش “خانه خشتی”، معاون عمرانی استاندار کرمان در همایش مدیریت بحران آب در رفسنجان با اشاره به برگزاری جلسات متعدد به منظور بررسی وضعیت آب در استان کرمان، گفت: ۳۰ درصد شهرهای استان با بحران آب مواجه هستند.
وی تقلیل آب های زیرزمینی، نشست زمین، خشکسالی های متعدد، کاهش کیفیت آب و وجود برخی فلزات سنگین در آب را از تبعات ادامه روند فعلی آب عنوان کرد و گفت: افزایش بزهکاری، جرائم و افزایش حاشیه نشینی از تبعات فقر و خشکسالی است که باید با آن مبارزه شود.
کامیاب اظهار داشت: هر ساله به طور متوسط ۹۰ میلیون متر مکعب آب از ذخایر اضافه برداشت می شود.
وی ادامه داد: توزیع آب استان در بخش کشاورزی بیش از ۵ هزار و ۹۰۰ میلیون متر مکعب است و در بخش شرب و صنعت نیز به ترتیب چهار و یک درصد آب توزیع می شود.
کامیاب آموزش بهره برداران و انتقال دانش نوین آبیاری و همسو کردن نهادهای اجرایی در برخورد با متخلفین را از راهکارهای صرفه جویی منابع آب در بخش کشاورزی عنوان کرد و افزود: تشکیل شورای حفاظت منابع آب در شهرستان ها، استفاده از سیستم نوین آبیاری در مزارع و باغات با حفظ سطح زیر کشت در صرفه جویی مؤثر خواهد بود.
وی ادامه داد: اگر ۳ هزار هکتار از اراضی را به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز نماییم، ۸۵۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی خواهیم داشت و تصور اینکه ایجاد این سیستم موجب کاهش محصول می شود، اشتباه است.
معاون استاندار افزود: لوله گذاری باغات توسط کشاورزان را در صرفه جویی ۲۱۰ میلیون متر مکعب مؤثر خواند و گفت: حذف کشت های با مصرف آب زیاد و راندمان پایین نیز به صرفه جویی ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب خواهد انجامید.
کامیاب اصلاح و بهبود روش های آبیاری و تجهیز و یکپارچه سازی اراضی، استفاده از روش های به زراعی در زمینه کاهش تبخیر، تعرق و ترویج آن را از دیگر روش های صرفه جویی منابع آب بیان کرد و افزود: بررسی کاهش سطح زیر کشت متناظر با آب ورودی دشت ها در صرفه جویی آب تأثیر دارد.
وی با اشاره به برقی کردن چاه های کشاورزی در صرفه جویی آب، اظهار داشت: اگر بتوانیم ۱۰ هزار حلقه چاه را در مدت دو سال برقی کنیم، در کنترل مدیریت آب منطقه ای گام مهمی برداشته ایم.
کامیاب ادامه داد: تعیین تکلیف چاه های غیر مجاز به خصوص در جنوب استان در افزایش صرفه جویی مؤثر است و نصب کنتورهای هوشمند آب و برق بر روی چاه ها صرفه جویی ۱۸۰ میلیون متر مکعب را در پی خواهد داشت.
معاون استاندار به روش های صرفه جویی منابع آب در بخش شرب اشاره کرد و گفت: با کاهش شبکه آب شرب شهری و روستایی، قطع انشعابات غیر مجاز و تعویض کنتورهای خراب در هزینه ها و مصرف آب صرفه جویی خواهد شد.
وی افزود: در صوتی که در بخش شرب ۴۷ میلیون متر مکعب صرفه جویی شود، بحران آب در سطح شهرستان ها مرتفع می شود.
کامیاب از تصویب انتقال آب شرب به شهرهای شمالی استان خبر داد و گفت: انتقال آب از خلیج فارس به سیرجان، رفسنجان و شهربابک و چدرملو یزد و شیرین کردن آب دریای عمان به استان کرمان را از طرح های دیگری است که در صورت اجرا در مدیریت منابع آبی مؤثر است.
وی از دریافت نظرات و پیشنهادات کشاورزان و باغداران ابراز امیدواری کرد و گفت: در صورتی که این طرح با جدیت و هدفمندی دنبال شود، وضعیت آب استان بهبود می یابد.