روایت خانه خشتی در دهمین سال اولین سازمان مردم نهاد آبی کشور؛

میراث میراب در رفسنجان/ از سفر مقام معظم رهبری تا سفر احمدی نژاد و طومار ۶۸ متری

  • شناسه خبر: 58368
میراث میراب در رفسنجان/ از سفر مقام معظم رهبری تا سفر احمدی نژاد و طومار ۶۸ متری

وقتی پای بیش از ۸۰۰ نفر به خانه خشتی باز می شود و جان تازه ای به آن می دهد/ شهرستان دچار بحران آب بود و هیچ کس باور نداشت، آب سیاسی بود.

خانه » آخرین اخبار » میراث میراب در رفسنجان/ از سفر مقام معظم رهبری تا سفر احمدی نژاد و طومار ۶۸ متری

میهمان ویژه پایگاه اطلاع رسانی “خانه خشتی”، که فعالیت خود را از سال ۸۳ آغاز کرده و در توسعه صنعت گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی رفسنجان تأثیر مستقیم گذاشته است، کسی نیست جز دبیر انجمن میراب، که در طول فعالیت ده ساله خود در این سازمان مردم نهاد، پیوسته در جهت دست یابی مردم شهر خود به آب از هیچ کوششی دریغ ننموده و همواره با امید به راه خود ادامه داده است؛

پای صحبت های سید مصطفی مرتضوی که نشستیم خاطرات شیرین و سخت ده ساله اش چون آب حیات جاری شد، از سفر مقام معظم رهبری به رفسنجان و امضای طومار توسط ۶۲ دهیاری و شورای شهر مناطق انار و رفسنجان و کبوتر خان گرفته تا تاثیرگذاشتن در گرفتن حمایت دولت احمدی نژاد از انتقال آب و جدی شدن این موضوع در شهرستان رفسنجان برایمان گفت.

شهرستان دچار بحران آب بود و هیچ کس باور نداشت، آب سیاسی بود

وقتی به میدان آمدیم که نسل گذشته با ندانم کاری و عدم مدیریت منابع آب، حجم وسیعی از مایه حیات را هدر داده بود؛ شهرستان دچار بحران آب بود و هیچ کس باور نداشت، آب سیاسی بود و در گوشه گوشه شهر عوامل نشست زمین یافت می شد در حالی که کسی آن را به بحران آب نسبت نمی داد و ما به میدان آمدیم.

به رفسنجانی بودنم افتخار می کنم

مرتضوی که با اشتیاق از سختی ها و پیگیری های آن زمان صحبت می کرد، به عدم حمایت مسئولین در بدو تولد انجمن میراب هم اشاره ای نمود و از ایجاد عشق و علاقه اش به رفسنجان برایمان تعریف کرد؛ از تمدن رفسنجان گفت که وقتی متوجه شده است رفسنجان بیش از ۷۲ اثر ثبت شده ملی دارد و رتبه دوم ایثار را به خود اختصاص داده است و بزرگترین جنگل مصنوعی دست کاشت و بزرگترین خانه خشتی جهان را دارد، به رفسنجانی بودنش افتخار کرده و عزمش برای توسعه انجمن میراب در بحث انتقال آب جزم شد.

با نقاشی های کودکانه فریاد بحران آب را سر دادیم

داستان تا اینجا پیش می رود که دبیر انجمن میراب و دوستانش در انجمن تصمیم می گیرند جشنواره آب را برگزار کنند و این بار به سراغ کودکان رفتند.

در سال ۸۴ توانستیم اولین دوره جشنواره آب را برپا کنیم که با مخالفت هایی هم روبرو شد، این جشنواره را با کمک کودکان و از طریق نقاشی های کودکانه دو سال دیگر نیز ادامه دادیم تا بچه ها به کمک بیایند و با نقاشی آن ها فریاد بزنیم بحران آب در نزدیکی گوش ماست.

بازدید ۵۴ هزار نفر میهمان نوروزی از خانه حاج آقا علی

انجمن میراب کم کم به سمت توجه به میراث تاریخی رفسنجان میل پیدامی کند و سید مصطفی مرتضوی و سه تن از دوستانش تصمیم می گیرند با خودروی شخصی خود مسافران نوروزی را جا به جا کرده و برای بازدید به خانه حاج آقا علی ببرند.

تلاش انجمن میراب توانست در نوروز ۸۴ پای بیش از ۸۰۰ میهمان را به خانه خشتی رفسنجان باز کند و این روند ادامه یافت تا اینکه در نوروز ۹۳ نزدیک به ۵۴ هزار نفر از بزرگترین خانه خشتی دنیا بازدید کردند.

پارک افاغنه رونق بخشید و کاروانسرای شاه عباسی احیا شد

انجمن میراب با ورود به کاروانسرای شاه عباسی که تا قبل از آن به پارک افاغنه معروف بود، توانست رونقی به این بنای تاریخی بدهد و در احیاء آن تأثیر بگذارد؛ حرف و حدیث هایی که آن زمان گریبان گیر اعضای انجمن نوپای میراب شده بود، بیشتر می شد و امید آنان فراتر می رفت تا اینکه چندین مقاله و پایان نامه در خصوص بحران آب به چاپ رسید و منتشر شد.

شعارهای آب بر روی دیواری به مساحت ۳۶ متر مربع در مقابل چشمان رییس جمهور قرار گرفت

سفر رییس جمهور وقت دکتر احمدی نژاد در سال ۸۶ و به زبان آوردن مسئله بحران آب از زبان شخص رییس دولت، موجب شد ترس افراد از بحران آب بریزد و جدی تر به آن پرداخته شود؛ در سفر احمدی نژاد طومار ۶۸ متری با امضای مردم آماده شد و دیواری به مساحت ۳۶ متر مربع با شعارهای آب مزین گردید تا چشم دوربین های سفر رییس جمهور آن ها را ثبت کند؛ حتی تصویری از خانه حاج آقا علی در پشت تریبون وی قرار گرفت تا در کادر دوربین قرار گیرد.

آب باید اصلاح فرهنگی شود

چرخه آبی که امروز بحث رسانه ملی شده است، همان مسئله ای بود که ده سال پیش میراب گفت و کسی باور نکرد و امروز همه فهمیدند که اگر پای کاری ایستادگی کنیم، کار به پیش می رود، مردم رفسنجان باید دست به کار شوند و منتظر نباشند دیگری برایشان کاری کند؛ در کنار مباحثی همچون طرح انتقال آب، سایر مباحث اساسی از جمله تأثیر آن در محیط زیست، سیستم های آبیاری و غیره بیان شد؛ زمانی فرهنگ و تمدن نیازمند آب بود ولی الان برعکس شده است و آب به کار فرهنگی نیاز دارد و باید اصلاح فرهنگی شود.

دزدی از نسل های آینده، شهر سوخته ای برای آنان به ارث می گذارد

مردم تا وقتی که ارزش آب را درک نکنند، نابودش می سازند؛ اضافه برداشت از منابع آبی که سال ها تشکیل شده، دزدی از نسلی است که هنوز به دنیا نیامده اند و اگر به آن توجه نکنیم و نهادینه نشود، شهر سوخته ای برای آیندگان به ارث می گذاریم.

حضور داوطلبانه جوانان در انجمن و تلاش در جهت افزایش روحیه مشارکتی آنان و تشکیل زنجیره انسانی در خانه حاج آقا علی با حضور این خیران فرهنگی موجب شد دیدگاه افراد به انجمن میراب تغییر کند.

از میراث فرهنگی مان غافل نشویم

دبیر انجمن میراب رفسنجان از تفکیک زمین های حریم دیوار شهر گلایه کرد و از عدم نگاه خوب مسئولین شهری به میراث فرهنگی ابراز تأسف نمود و افزود: اوایل دهه ۷۰ مقام معظم رهبری بحث تهاجم فرهنگی را مطرح نمودند تا افراد به دنبال شناخت تمدن خودشان باشند.

ایجاد جنبشی منحصر بفرد در ایام نوروز و تلاش انجمن میراب برای معرفی شهرستان رفسنجان و آثار و ابنیه تاریخی آن از موارد مهم این گفتگو بود که مرتضوی از آن به عنوان مسیر سبزی یاد می کند که از ابتدا تاکنون ایجاد شده است و ادامه این راه را ضروری می داند.

اکنون دبیر انجمن میراب رفسنجان با افتخار از ماحصل فعالیت اعضا در توسعه صنایع دستی شهرستان برای ما می گوید و از تشکیل کتابخانه تخصصی پیشگیری از آسیب های اجتماعی خبر می دهد و از احیای دوباره مس در رفسنجان و ایجاد منبعی برای فارغ التحصیلان روانشناسی خرسند است.

برپایی کارگاه های مهارت های زندگی نیز از برنامه های مهم این انجمن در راستای کیفیت بخشی به زندگی های امروزی بوده است که به طور جدی از سوی انجمن پیگیری و اکنون همه گیر شده است.

پایگاه سلامت مستقر در کاروانسرای شاه عباسی هم اکنون در حال گسترش به روستاهاست و مرتضوی از ورود شاخه های آن به روستاهای شهرستان رفسنجان خبر می دهد.

میراب را میرابی­ ها می سازند

مرتضوی با اشاره به اینکه انجمن با حضور افرادی که دلشان برای این دیار و فرهنگ ایران اسلامی می سوزد تشکیل شده است، گفت: در همین راستا گروهی ادبی از سال ۸۷ تاکنون هر هفته دور هم جمع شده و به تفسیر و خواندن شاهنامه و مثنوی می پردازند.

تشویق پدر به حضور مفید در جامعه

همراهی و حضور همسری دلسوز، خانواده و آموزه های دینی و ذهنی که از کودکی به سوی او روی آورده بود، زیارت امام حسین (ع) و طرز تفکر وی که او را به صلابت در این مسیر تشویق کرد؛ در کنار تأکید پدر مبنی بر مفید واقع شدن او در جامعه و حضور مادر معلمی که پای درس دکتر شریعتی و استاد مرتضی مطهری نشسته است و تمام عمرش را پای تربیت یک نسل گذاشته و همواره از فرزندش حمایت نموده، اکنون تأثیر خود را نشان داده است.

تصور می شد سایت خانه خشتی متعلق به انجمن میراب است

موضوع جالب گفتگوی ما با دبیر انجمن میراب به اینجا رسید که او از پایگاه اطلاع رسانی خانه خشتی تعریف کرد و گفت: تا مدت ها تصور مردم این بود که سایت خانه خشتی متعلق به انجمن میراب است و این بحث نیز به دنبال حمایت های انجمن از خانه حاج آقا علی ایجاد شده بود؛ طرح لوگوی سایت خانه خشتی خیلی برایم لذت بخش است و برای این مجموعه آرزوی موفقیت دارم.

تهیه و تنظیم: بهناز شریفی

برچسب ها:
اخبار رفسنجان انجمن میراب رفسنجان خانه خشتی سید مصطفی مرتضوی مقام معظم رهبری میراث میراب رفسنجان
تلگرام
دیدگاه‌ها
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خانه خشتی منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
در جواب نظر :

  • یه کارگر

    کاش فکری هم برای کاروانسرای کبوترخان و یخدان عباس آباد حاجی بشه تا به همه ی کشور معرفی بشوند.
اخبار ویژه
اخبار رفسنجان