امشب از هر کجای این دنیای بزرگ که در بزنی صاحبخانه برای استقبال میآید
امشب، شب آرزوها یا بهتر بگویم شب برآورده شدن آرزوهاست. امشب از هر کجای این دنیای بزرگ که در بزنی صاحبخانه برای استقبال میآید، با طبقی از آرزوهایی که میخواهی؛ پس، از بزرگ، چیزهای کوچک نخواهیم… به گزارش “خانه خشتی” به نقل از ایسنا اولین شب جمعه ماه رجب از فضیلت بیشتری برخوردار است و […]
امشب، شب آرزوها یا بهتر بگویم شب برآورده شدن آرزوهاست. امشب از هر کجای این دنیای بزرگ که در بزنی صاحبخانه برای استقبال میآید، با طبقی از آرزوهایی که میخواهی؛ پس، از بزرگ، چیزهای کوچک نخواهیم…
به گزارش “خانه خشتی” به نقل از ایسنا اولین شب جمعه ماه رجب از فضیلت بیشتری برخوردار است و «لیلهالرغائب» نام دارد. لیلهالرغائب شبی است که عطا و بخشش پروردگار بسیار است و بندگان با روی آوردن به بارگاه احدیت و خشوع، شایستهٔ دریافت و عطا و کرم بیحساب میشوند.
زمان ادای نماز شب لیلهالرغائب، بین نماز مغرب و عشاء است و باید ۱۲ رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم میشود و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، دوازده مرتبه سوره توحید خوانده شود. هنگامی که ۱۲ رکعت به اتمام رسید، ۷۰ بار ذکر «اللّهم صلّ علی محمّد النّبی الاُمّی وعلی آله» گفته شود. پس از آن در سجده ۷۰ بار ذکر «سُـبّوحٌ قدّوسٌ ربّ الملائکه والرّوح» گفته شود. پس از سر برداشتن از سجده، ۷۰ بار ذکر «ربّ اغفر و ارحم و تجاوز عمّا تعلم إنّک انت العلی الأعظم» گفته شود. سپس میتوان حاجت خود را از خدای متعال درخواست کرد.
ماه رجب از ارزش و شرافت بسیار بالایی برخوردار است و این شرافت و ارزش بدان دلیل است که این ماه یکی از ماههای حرام و یکی از زمانهای ویژه دعا است. اما گرچه تمام ماه رجب نزد خداوند و اولیاء گرامیش عزیز و ارجمند است، برخی از اوقات آن مثل اولین شب جمعه ماه رجب فضیلت ویژهای دارد که به لیلهالرغائب یعنی “شب آرزوها” معروف است. رغائب جمع “رغیبه” است، به معنی چیزی که مورد رغبت و میل باشد. این لغت همچنین معنای عطا و بخشش فراوان را نیز داراست.
لیلهالرغائب چگونه شبی است؟
پیامبر اکرم(ص) فرمود: ماه رجب، ماه استغفار امت من است، پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خدا آمرزنده و مهربان است. آن حضرت درباره این شب عزیز میفرمایند: از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید؛ فرشتگان آن را لیلهالرغائب مینامند، چرا که وقتی یک سوم از شب گذشت هیچ فرشتهای نیست مگر اینکه در کنار کعبه شریف آید و آنگاه خداوند نظر مرحمت به آنان کند و فرماید: فرشتگانم هرچه خواهید از من بخواهید، فرشتگان گویند: بار الها حاجت و خواسته ما آن است که روزهداران ماه رجب را بیامرزی و خداوند متعال هم فرماید: آمرزیدم.
اعمال مستحبی شب آروزها
محدّث قمى در مفاتیح الجنان در ذیل اعمال ماه رجب برای لیلهالرغائب اعمالی را به نقل از رسول خدا بیان میکند که به شرح زیر است: در صورت امکان و بلامانع بودن روزه گرفته شود. همچنین نماز مخصوصی برای این شب در نظر گرفته شده است که پیامبر اکرم (ص) در فضیلت آن میفرماید: کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش میفرستد.
زمان ادای این نماز بین نماز مغرب و عشاء است و باید ۱۲ رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم میشود و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، دوازده مرتبه سوره توحید خوانده شود. هنگامی که ۱۲ رکعت به اتمام رسید، ۷۰ بار ذکر «اللّهم صلّ علی محمّد النّبی الاُمّی وعلی آله» گفته شود. پس از آن در سجده ۷۰ بار ذکر «سُـبّوحٌ قدّوسٌ ربّ الملائکه والرّوح» گفته شود. پس از سر برداشتن از سجده، ۷۰ بار ذکر «ربّ اغفر و ارحم و تجاوز عمّا تعلم إنّک انت العلی الأعظم» گفته شود. سپس میتوان حاجت خود را از خدای متعال درخواست کرد. انشاءالله به استجابت میرسد.
سفارش پیر اهل سلوک
مرحوم میرزا جوادآقا ملکی تبریزی میفرمودند: یکی از مراقبتهای مهم در این ماه، به یاد داشتن حدیث «فرشته دعوتکننده» است که از پیامبر(ص) روایت شده است. پیامبر اکرم فرمود: خدای متعال در آسمان هفتم فرشتهای را قرار داده که به او «دعوتکننده» گفته میشود. هنگامی که ماه رجب فرا میرسد، این فرشته در هر شب این ماه تا صبح میگوید: خوشا به حال تسبیحکنندگان خدا، خوشا به حال فرمانبرداران خدا. خدای متعال میفرماید: من همنشین کسی هستم که با من همنشینی کند، فرمانبردار کسی هستم که فرمانبردارم باشد و بخشنده کسی هستم که از من طلب بخشش کند.
اما یادمان باشد شاید امشب هر آرزویی در دل داشته باشیم و آن را با خدای خود در میان بگداریم، اما در مناجات و خلوت عاشقانه مان با معبود مهدی فاطمه(س) را از یاد نبریم و برای ظهور مهدی صاحب زمان(عج) دعا کنیم. “اللهم عجل لولیک الفرج”.