تقوی استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار “خانه خشتی“، با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در جمع اساتید، گفت: موضوع جنگ نرم همواره در سخنان رهبری مورد توجه بوده است و ایشان اساتید را فرماندهان جنگ نرم معرفی می کند که به هیچ جناح و گروهی وابستگی ندارند و نباید به آن ها با دیدگاه سیاسی نگاه کرد.
وی سیاست زدگی را موضوع گریبانگیر دانشگاه ها در سال های اخیر عنوان کرد و افزود: این سیاست زدگی باید از انتخاب رییس دانشگاه آغاز شود و او نیز بر اساس چارچوب قانونی و توانایی های علمی و اجرایی معاونین و مدیران را انتخاب نماید.
حسین تقوی با بیان اینکه دیدگاه های سیاسی باید پشت خاکریز دانشگاه گذاشته شود تا بتوان افسران جنگ نرم یعنی دانشجویان را فرماندهی کرد، گفت: وحدت، یکرنگی و یکپارچگی اصل مهمی ست که با سیاست زدگی دچار خدشه شده است.
این استاد دانشگاه یکی از پیامدهای سیاست زدگی دانشگاه ها را افت علمی دانست و اظهار کرد: این افت علمی در طول یک دوره شش ماهه یا یکساله به وجود نیامده و پیامد فعالیت سال های قبل و عدم اصلاح آن در وضعیت کنونی می باشد.
تقوی با بیان اینکه آموزش عالی در دنیا یکی از شاخص های توسعه یافتگی می باشد، افزود: افراد مشغول به تحصیل در آموزش عالی، سطح علمی اساتید، نسبت دانشجو به استاد، میزان کارهای پژوهشی اساتید و گسترش مجلات و مقالات علمی مجموعه ای را تشکیل می دهند که وضعیت علمی یک کشور در میان سایر کشورها را مشخص می کند.
وی بودجه محدود پژوهشی را از مواردی بیان کرد که بر دانشگاه های کشور سایه افکنده است و اظهار کرد: دانشگاه های ما از جامعه دورند و پژوهش های ما کاربردی نیستند و از طرفی مسائل مالی و وجود تورم نیز در کاهش انگیزه اساتید نسبت به تحقیق و پژوهش مؤثر بوده است.
حسین تقوی گرایش اساتید به سمت حق التدریس شدن را از پیامدهای بودجه های کم تحقیقاتی دانست و گفت: اساتید برای تأمین هزینه های خود بعضاً به سمت شغل دیگری رفته و یا زمان مفیدی که باید صرف تحقیق و نوشتن مقاله کنند، در کلاس های حق التدریس صرف می کنند که همین امر موجب کاهش کارهای تحقیقاتی می شود.
وی سیستم های بروکراسی غلط موجود در دانشگاه ها را از دیگر مشکلات سر راه مراکز آموزش عالی عنوان کرد و افزود: سیکل کارهای اداری برای تأمین بودجه و اعتبار، مشکلات عدیده ای را در این بخش به وجود آورده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به موضوع بورسیه ها، گفت: در دولت قبل بیش از ۳ هزار نفر بورسیه شدند که از قانونی بودن یا نبودن آن اطلاعی نداریم، اما حضرت آقا از اینکه رسانه ها و جناح های سیاسی به این امر دامن زدند، گله مند بودند.
تقوی زیر سوال بردن کار دولت های قبلی را نتیجه سیاست زدگی بیان کرد و با اشاره به اینکه دیگران نیز طبیعتاً گروه حاکم را زیر سوال می برند، افزود: این اتفاق می توانست به صورت تعاملی بررسی شود تا افرادی که به صورت قانونی بورسیه شده بودند، به تحصیلات خود ادامه دهند.
وی در ادامه با بیان اینکه اینکه این قبیل کارها از اخلاق اسلامی بدور است، اظهار کرد: اگر بحث غیر قانونی بودن مطرح است، می بایست با مسببان برخورد شود، این همه عنوان کردن و در بوق و کرنا کردن درست نیست.
حسین تقوی به سند آمایش آموزش عالی اشاره کرد و گفت: این موضوع از سال های قبل در استان کرمان مورد بررسی قرار گرفته است تا با شناخت ظرفیت ها و نیازهای هر منطقه رشته های تحصیلی در شهرها ارائه شود.
وی افرود: برخی افراد با استفاده از بعضی رانت ها به دنبال این هستند تا رشته ای خاص را برای دانشگاه خود دریافت کنند که این کار در عمل متوقف شد.
تقوی توجه به علوم انسانی را از دیگر موضوعات مورد اشاره مقام معظم رهبری عنوان کرد و افزود: علوم انسانی به سایر علوم جهت می دهد؛ اگر در سایر علوم ماده ای ساخته می شود، این علوم انسانی است که مشخص می کند در چه جهتی از آن استفاده شود.
وی وجود یک سند کامل در آموزش عالی را ضروری دانست و گفت: انجام آمایش آموزش عالی در کوتاه ترین زمان و برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای آن، در صورتی محقق می شود که افراد با دلسوزی خاص برای بومی سازی علوم انسانی و بالا بردن رشد علمی کمر همت بربندند و برای آنچه مد نظر حضرت آقاست آماده شده و موجب ارتقاء سطح علمی کشور شوند.