نمیتوان در حادثه کشتار حاجیان در منا دولت عربستان را مقصر دانست/ نباید از اینجا برای دولت سعودی حکم صادر کرد
رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی با بیان اینکه نمیتوان در حادثه کشتار حاجیان در منا دولت عربستان را مقصر دانست، گفت: همین دولت بیکفایت عربستان هر سال دو تا پنج میلیون عمرهگزار و حجگزار را میزبانی میکند و حوادث کمی اتفاق میافتد.
به گزارش “خانه خشتی”،محمد هاشمی رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس، با اشاره به حادثه کشته شدن بیش از ۴۵۰ زائر خانه خدا در سرزمین منا در مناسک حج امسال اظهار داشت: اینکه حجگزاران در مسجدالحرام و سرزمین منا جان خود را از دست دادند، حادثه بسیار تلخی است.
هاشمی ادامه داد: ما نمیتوانیم بگوییم مقصر کیست و باید مقصر را شناسایی کرد چرا که صرف وقوع این حادثه در یک کشور دلیل نمیشود که ما مسئولان آن کشور را مسئول وقوع این حادثه بدانیم.
رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی با اشاره به اتفاق مسجدالحرام و ازدحام امروز در سرزمین منا تصریح کرد: این موضوعات باید توسط متخصصین کارشناسان در محل بررسی شده و سپس حکم صادر شود و از این رو بنده نمیتوانم قضاوت کنم.
«قضاوت در این مسائل مشکل است، در تهران ۸ میلیمتر باران آمد و چندین کشته داشتیم اما این دلیل نمیشود که قضاوت کنیم چه کسی مسئول است.»
وی در پاسخ به این سوال که مگر دولت سعودی به عنوان مجری برگزاری حج وظیفه تأمین امنیت جان زائران خانه خدا را بر عهده ندارد، گفت: امنیت در حوادث نیست چرا که ممکن است در اثر طوفان، جرثقیل سقوط کند و میدانیم که طوفان یک حادثه طبیعی است و روزانه در مکانهای مختلف طوفان و سیل جان عدهای را میگیرد و آن دولت مقصرش نیست، فرض کنیم با دولت عربستان، آمریکا و اسرائیل مشکل داریم اما نمیتوان بر این اساس آنها را مقصر اعلام کنیم.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که نظر شما درباره فرمایش امام که فرمود باید حرمین شرفین به دست کسی قرار بگیرد که شایستگی داشته باشد، چیست، گفت: من زمانی میتوانم در این باره نظر بدهم که در محل باشم، ببینم و آن را بررسی کنم، نه اینکه از راه دور دست به قضاوت بزنم که منتج به قضاوت سیاسی و عجولانه شود.
وی در عین حال متذکر شد: درست است این حادثه دلخراش است اما نمیتوان گفت که آیا این دولت مقصر بوده یا خیر و از اینجا برای آنها حکم صادر کرد.
رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی ادامه داد: بالاخره همین دولت بیکفایت عربستان هر سال دو تا پنج میلیون عمرهگزار و حجگزار را میزبانی میکند و حوادث کمی اتفاق میافتد و در طول ۵۰ سال اخیر حدود ۲۰۰ میلیون زائر به عربستان رفتهاند از این رو نباید در اثر یک حادثه قضاوت کرد.
وی بر همین اساس افزود: اگر دولت عربستان مقصر است باید مجازات شود و اگر لیاقت ندارد باید برگزاری حج را از دستش گرفت اما نباید قضاوت عجولانه کرد بلکه باید مبتنی بر شواهد روشن و توسط متخصصان و به دور از هر گونه حب و بغض به بررسی ابعاد این موضوع پرداخت.
انتهای پیام/