به گزارش خانه خشتی، از جمله سرگرمی های سنتی با حیوانات می توان کبوتربازی یا به اصطلاح عام «کفتربازی» را نام برد.
این سرگرمی مذموم که بنا به اعتراف قدیمی ها دارای ریشه و تاریخچه ای قدیمی است. از گذشته های دور «کفتربازی» به نوعی امری رایج در میان برخی از مردم بوده است و تا کنون ادامه دارد ، بطوریکه در اکثر نقاط کشور ،مخصوصا در رفسنجان رایج است به همین منظور به سراغ چند تن از کفتربازان رفسنجانی رفتیم ؛
بوی کبوترهایش همه فضا را پر کرده است. خودش هم روی زمین نشسته و کبوتری را در دستانش گرفته است ، وقتی نگاه متعجب من را که میبیند، کبوتر را رها کرده و به سراغ کبوتر دیگری میرود وقتی به او پیشنهاد مصاحبه دادم شروع به خندیدن کرد، خندهای که در طول مصاحبه ادامه داشت و می گفت :چی بگم ؟
محمد ۳۸ سال سن دارد متاهل دارای دو فرزند است وی در خصوص کفتربازی می گوید : «ما دیگه خراب کفتریم. ده دوازده ساله بودم که با کفتر اُنس گرفتم. وقتی من را مشتاق شنیدن صحبتهایش میبیند،به من پیشنهاد می دهد کبوترهایش را ببینم .
وی در ادامه می گوید : از گذشته کفترای من توی محله مشهورن! کلی قیمت دارن برای خودشون.» «همه جور کفتر دارم. پاپر، دم چتری، کلهاسبی،و… هر چی بخوای اینجا هست.» ولی در کل کفتربازی حاصلی جز اتلاف وقت و عمر را دربر ندارد،
از شنیدن این تنوع اسامی کبوترها تعجب میکنم. ادامه میدهد: «۱۲۵ تا کفتر قیمتی دارم که کلی قیمت میخوره» از او درباره خرید و فروش و هزینههایی که برای کبوترهایش کرده، میپرسم. او ادامه میدهد: بیشتر کفترا رو توی هوا دشت میکنیم بعد هم تورش را برمیدارد و قفس کبوترها را باز میکند.
به پیشنهاد یکی از آشنایان به سراغ یکی دیگر از کبوتربازان می روم ۱۰دقیقه یک ربعی میگذرد تا پشتبامی را پیدا کنم که دورتادورش پر از کبوتر باشد. چند دقیقه بعد از در زدن، دو سه باری صدای مرد مسنی از پشتبام به گوش میرسد. در را که باز میکند از او سؤالاتی درباره کبوتربازی میپرسم؛ اما چند دقیقهای طول میکشد که سر حرفش باز شود. عاقبت با قول اینکه اسم یا عکسی از او منتشر نکنیم، میگوید: «شاید الان خسته شدم، ولی چه میشه کرد؟ اعتیاد به کبوتر از هر اعتیادی سختتره. کفتربازی، بازنشستگی نداره!»
شاید زندگیاش مصداق واقعی بیچارگی باشد؛ ولی خودش قسم میخورد که حداقل هفت، هشت میلیون سرمایه روی پشت بام دارد. سرمایهای که دلش نمیآید تا پای مرگ خرجش کند.
و اما سراغ جوانترین کبوترباز رفسنجانی میرویم جواد –ع ۲۲ ساله است دانشجوی رشته نرم افزار ،از کودکی به کبوتر علاقه خاصی داشته ،با پرورش کبوترای تزیینی کسب در آمد می کند و به قول خودش نصف خرجش را از کبوتر بدست آورده است او کبوتربازی را از دو جفت شروع کرده تا به ۵۰ جفت رسانده است .وی معتقد است کفتربازی هم جنبه منفی داره هم جنبه مثبت ،اگر جنبه پرورشی آن را در نظربگیریم ممکن است هزینه ای که کردی از کفت بره اگر پرشی باشه نارضایتی همسایه ها رو داره .
وی معتقد است کبوتر پرورش داده و مورد ازار و اذیت همسایه هاشون نمی شود .
و اما به سراغ همسایه های کفتربازان میرویم که هر کدام صحبتی برای گفتن دارند و تا حالا هیچ کس به طور جدی با آنها صحبت نکرده و در مورد مشکلات کفتربازی ننوشته است .
خانم ز- همسایه یکی از کفتربازان می گوید :به خدا از دست این همسایه مون آسایش نداریم ،در ساعاتی از روز که ساعت مشخصی ندارد پشت بام می روند با به پرواز درآوردن کفترهایشان و ایجاد سرو صدا باعث سلب آسایش می شوند بعضی وقتها هم با ریختن پرهای کفترهایشان بر روی حیاطمان باعث می شوند هر روز حیاط خونه مان را جارو بکشم .
خانم دیگری وقتی می بینید برای تهیه گزارش امدم نزدیکتر آمده و می گوید :به خدا چند بار هم بهشون تذکر دادیم ولی کو گوش شنوا !!!
وی در ادامه می گوید :همسایه کناری ما که شاید بیشتر از صد تا کبوتر دارد چندینبار به وی به دلیل نگاه کردن به حیاط خانمان تذکر دادم ولی باز هم به خاطر کبوترهایش مجبور است به پشت بام بیاید نه تنها با ایجاد سروصدا بلکه با پرتاپ سنگ و کلوخ به کبوترهایش موجبات سلب آسایش ما شده اند .
وی در کمال ناراحتی می گوید :چند بار خانه مان را به فروش گذاشتیم و هر کس برای خرید خانه می آید منصرف می شود .به نظر شما ما باید چکار کنیم ؟؟
یک شهروند خانوم نیز وقتی با پرسشی در رابطه با موضوع گزارش روبرو می شود، با صراحتی قابل توجه بانگ بر می دارد و می گوید: خانم کفتربازها را جمع آوری کنید!!. حانم بنویس، حانم بنویس تا بیایند این مزاحمان را جمع آوری کنند. از مأموران انتظامی خواهشمندیم که کفتربازانی را که برای خانه های مردم مزاحمت ایجاد میکنند را جمع آوری کند.
شهروند دیگری نیز با نگاهی مذهبی و دینی به توضیح درباره این موضوع می پردازد: ببینید، این کارها از نظر عرف و مذهب نیز جایز نیست و به غیر از مزاحمت برای مردم چیز دیگری ندارد که بشود به آن پرداخت. علاوه بر این کفتربازی نوعی قمار است که از نظر دینی امری غیرقابل پذیرش است.
سخن آخر
تمام موضوع این است که چقدر حقوق دیگران را محترم می شماریم و به آن احترام می گذاریم؟ و چقدر از حق خود می گذریم ؟ و چقدر اشتباهاتمان را می پذیریم و عذرخواهی می کنیم؟ به همان انداره که ما حق داریم آسایش داشته باشیم دیگران نیز این حق را دارند.به همان اندازه که شما خواهان محترم شمرده شدن حقوقتان هستید، دیگران نیز خواهان این احترام متقابلند.
باید حرمت همسایه ای توسط همسایه دیگر حفظ شود علی الخصوص دین اسلام سفارش به رفتار مناسب با همسایگان کرده اما در برخی موارد این توصیه نه تنها نقض می شود بلکه زیر پا له می شود زیرا عده ای افراد که بیشترشان هم جوانان هستند اقدام به کفتربازی می کنند که نه تنها موجب سلب آرامش همسایگان می شوند بلکه امنیت خانوادگی و بهداشتی آنان را نیز به مخاطره می اندازند آیا کسب درآمد با این روش که قوانین انسانیت را زیر پا بگذارید جرم نیست؟! پس مسئول رسیدگی همسایگان توسط کفتربازان کیست؟
بیایید از همین امروز برای اصلاح وضع موجود، از خودمان شروع کنیم ،و خطاهایمان را پیش وجدان خودمان مرور و اصلاح کنیم. بیایید آسایش همسایه ها را فدای خواسته های خود نکنیم.!!!