راهبرد هوشمندانه ایرا ن در مسکو و دو راهی غرب
به گزارش ” خانه خشتی”:به نوشته روزنامه گاردین ، در آغاز نشست دیروز، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکره کننده هستهای ایران به بیان پاسخ ایران به پیشنهادهای گروه ۱+۵ پرداخت که پیش از این در بغداد بر سر آن بحث شده بود. گاردین مینویسد، جلیلی دقیقا و با پروژکتور […]
به گزارش ” خانه خشتی”:به نوشته روزنامه گاردین ، در آغاز نشست دیروز، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکره کننده هستهای ایران به بیان پاسخ ایران به پیشنهادهای گروه ۱+۵ پرداخت که پیش از این در بغداد بر سر آن بحث شده بود.
گاردین مینویسد، جلیلی دقیقا و با پروژکتور و نرمافزار «پاورپوینت»، محتوای پاسخ ایران به این پیشنهادها را برای اعضای ۱+۵ تشریح کرد؛ افزون بر این، وی بسته پیشنهادی پنج مادهای ایران را نیز دقیقتر برای این گروه توضیح داد. این بسته پیشنهادی، پیش از این در مذاکرات بغداد نیز به طرف مقابل عرضه شده بود، ولی آنان با بیان این که پیشنهادهای ایران کلی و نامشخص بوده، از اظهارنظر درباره آن خودداری کردند، ولی به نوشته گاردین، جلیلی این بار مفصل و با جزییات، پیشنهادهای ایران را توضیح داده است.
بنا بر گزارش این روزنامه، پنج محور مورد نظر ایران عبارت بودهاند از:
۱ ـ به رسمت شناخته شدن حق غنیسازی اورانیوم در کنار اجرایی کردن فتوای رهبری ایران علیه استفاده از سلاحهای هستهای. جلیلی پیشنهاد کرده این امر میتواند در قالب یک سند در سازمان ملل به ثبت برسد که بنا بر آن، ایران در ازای شناسایی حقش در ادامه غنیسازی، متعهد شود به دنبال دستیابی به سلاح هستهای نخواهد رفت.
۲ ـ رفع تحریمها در ازای همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی.
۳ ـ همکاری هستهای در حوزههای تولید انرژی صلح آمیز هستهای و ایمنی هستهای.
۴ ـ سازوکارهای اعتمادساز؛ از جمله احتمال محدودسازی تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد.
۵ ـ موضوعات غیرهستهای؛ مانند همکاری در حوزه مبارزه با مواد مخدر و مسائل منطقهای همچون سوریه و بحرین.
افزون بر اینها، درباره پیشنهادهای ۱+۵ که با نام «توقف، تعطیلی و انتقال» (توقف تولید اورانیوم ۲۰ درصدی، تعطیلی فردو و انتقال اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده به خارج) شناخته میشود، نیز جلیلی با استفاده از پاورپوینت، مفصل دلایل ایران در عدم پذیرش هر مورد را برای طرف مقابل تشریح کرد و همچنین قرار شد، پس از جلسه، نسخهای از این فایل را در اختیار اعضای ۱+۵ گذارد.
دو راهی غرب
حال گروه ۱+۵ در مسکو باتوجه به رویکرد سه گانه ایران (پاسخ ، انتقاد ، تبیین ) که کاملا هوشمندانه طراحی شده است بر سر یک دوراهی قرار دارد. ایران راه خروج از بن بست و ورود به یک فضای کاملا جدید را برای طرف غربی در مذاکرات روز دوشنبه به طور کامل شفاف کرد. سه شنبه روز انتخاب برای ۱+۵ است. گزینه اول غرب تمرکز روی مسیر گذشته است که از همین حالا بن بست بودن آن کاملا روشن است و گزینه دوم ورود به فضایی جدید است که در آن صورت ایران هم از خود رفتاری جدید نشان خواهد داد.
طرح پوتین
طی دیدارهای دیشب و امروز دیپلمات های ایرانی با مقامات روس، روسیه پیشنهاد بازگشت به طرح ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را ارائه داده و این پیشنهاد مورد پذیرش ایران نیز قرار گرفته است. پوتین پیش از انتخابات روسیه طی مقاله ای به موضوع برنامه های هسته ای ایران پرداخته و پیشنهاد داده بود برای برون رفت از مذاکرات پیچیده و سخت ۱+۵، حق غنی سازی برای ایران از سوی کشورهای عضو پذیرفته شود و در ازای آن ایران مکلف به همکاری با آژانس باشد
با این حال، دیپلماتهای ایرانی نزدیک به مذاکرات، تأکید کردهاند مهمترین مشکل موجود در مذاکرات مسکو، نبود چهارچوبی منسجم از سوی غرب برای بحث درباره موضوعات موردنظر طرفین است. در حقیقت، تنها در صورت رفع «مشکل چهارچوب» از سوی غرب، میتوان به موفقیت مذاکرات مسکو امید داشت.
هیاتی بدون اختیار
لازم به ذکر است منابع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایرانی، به این نکته اشاره کرده اند که سطح تیم مذاکره کننده طرف مقابل پایین است و آنان اختیار عمل لازم را برای تصمیم گیری ندارند. جدای از آن تاثیر پذیری از مشق سیاسی اسرائیل و نفوذ این رژیم در میان کشورهای غربی ، تصمیم گیری و اتخاذ روشی روشن و منطقی را برای طرفهای غربی سخت کرده است .